Az elmúlt 24 órában majdnem tizenötezren érkeztek harcolni Ukrajnába

2022. március 9. – 15:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg szerda délelőtt tett közzé bejegyzést a Facebookon, melyben azt írták, 14,5 ezren érkeztek Ukrajnába ebben az időszakban. Mint írták, durván 12 ezren közülük külföldre szakadt ukránok, nagyrészt férfiak, akik azért tértek vissza, hogy harcoljanak a hazájukért. Legalább egy ilyen emberrel mi is találkoztunk Lvivben, Anton március elsején annak ellenére is egy Kijevbe tartó vonatra várt, hogy egyébként Svájcban élt, és soha nem lőtt még fegyverrel. A hadsereg azt írta, büszkék azokra a honfitársaikra, akik meg akarják védeni a hazájukat.

A maradék kétezer ember alighanem olyan külföldi lehet, aki a Volodomir Zelenszkij elnök által felállított Ukrán Területvédelmi Egységek Nemzetközi Légiójába érkezett az országba. Zelenszkij múlt héten bejelentette, hogy már 16 ezer ember csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, akik mind Ukrajna irányába tartanak. Kedd óta hatályos az az elnöki rendelet, amely szerint minden olyan külföldi állampolgár vízummentesen beutazhat Ukrajnába, aki harcolni akar az ukránok oldalán az orosz invázió ellen, ami jelentősen megkönnyítette az önkéntesek dolgát.

Ezt egy amerikai veterán is elmondta a Voice of Americának, ami a héten arról írt, hogy háromezer amerikai csatlakozott az Ukrajna megmentésére induló külföldi légióhoz. A háromezer ember egyébként szemmel is észrevehető hányadát teszi ki a teljes légiónak, ami különösen érdekes annak fényében, hogy a Fehér Ház korábban azt mondta, a megfogalmazott utazási ajánlásainkon nem változtatnak: az amerikai polgároknak tartózkodniuk kell az Ukrajnába való utazástól. Erről, illetve arról, hogy mit lehet várni az Ukrajna megmentésére induló külföldi légiótól, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!