Zelenszkij: 16 ezer önkéntes érkezik Ukrajnába

2022. március 3. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai beszéde közben Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is közzétett egy friss videót a Facebook-oldalán. Zelenszkij ebben azt mondta, hogy az ukrán védvonalak kitartanak, de az oroszok éjfél óta folyamatosan lőtték az ukrán városokat.

Azt is mondta, hogy Oroszország taktikát váltott azzal, hogy a civil területeket is célba vett, ez pedig azt mutatja, hogy Ukrajna sikeresen áll ellen Moszkva korábbi, gyors szárazföldi győzelmi tervének.

„Semmit sem veszíthetünk, csak a szabadságunkat” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna naponta kap fegyverellátmányt a nemzetközi szövetségeseitől. Az ukrán elnök ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy több, mint 16 ezer önkéntes érkezik Ukrajnába.

„Azt üzenjük Oroszországnak, hogy tanulja meg a jóvátétel és a hozzájárulás szavakat, minden egyes ukránnak vissza fogják fizetni, amit az országunkkal tettek” – mondta az ukrán elnök. „Nem mi vagyunk a legnagyobb ország. (.) Nincsenek atomfegyvereink, nem látjuk el olajjal és gázzal a nemzetközi piacokat” – mondta. „De itt a népünk és az országunk. Ezért harcolunk” – tette hozzá.

Putyinnak pedig ezt üzente: „Menjen, mentse meg a saját orosz ajkú népét. Nem szerte a világon, hanem saját hazájában. Sokan vannak, mintegy 150 millióan.”

Keddtől hatályos az az elnöki rendelet, ami szerint minden olyan külföldi állampolgár vízummentesen beutazhat Ukrajnába, aki harcolni akar az ukránok oldalán az orosz invázió ellen. A rendelet a hadiállapot végéig érvényben marad. A külföldi harcosok a vasárnap reggel életre hívott Nemzetközi Védelmi Légióhoz csatlakozhatnak – és ahogy arról korábban írtunk, az idegenlégiót támogatja az Egyesült Királyság és Csehország is. A Balkan Insight több helyi forrásra hivatkozva azt írta, hogy Horvátországból is indulnának önkéntes harcosok Ukrajnába – igaz, Andrej Plenković horvát miniszterelnök azt mondta, neki erről nincs információja, és egyébként is „mindenki, aki Ukrajnába indul, személyesen cselekszik, és személyesen vállalja a felelősséget”.

Bár a konfliktusból névleg kimaradnak, és nem nyújtanak nyílt katonai segítséget Ukrajnának, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió és a NATO számos tagja, köztük szombattól még az ilyen lépésektől hagyományosan elzárkózó Németország is jelentős fegyverszállítmányokkal támogatják az ukrán hadsereget, erről itt írtunk részletesen.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délután megerősítette, hogy Magyarország nem enged át fegyvereket, szerinte a háborúból való „kimaradás” indokolja, hogy Magyarország sem fegyvert, sem katonákat nem küld Ukrajna háborús övezetébe, ezt a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely is megismételte.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!