Az orosz külügyminiszter Amerikát lenácizva közölte, az atomháború nem az oroszok, hanem csak a nyugatiak fejében van

2022. március 3. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki egész széles palettán tett erősebbnél erősebb megjegyzéseket:

  • megerősítette, hogy Ukrajnát egy neonáci rezsim irányítja;
  • közölte, hogy az atomháború csak a nyugati fejekben létezik, ők emlegetik azt, az oroszok nem is gondolnak erre;
  • hozzátette ugyanakkor, hogy a harmadik világháború biztosan atomháború lesz;
  • az Egyesült Államokat pedig Napóleonhoz, illetve Adolf Hitler náci Németországához hasonlította, mondván az ő céljuk volt Európa leigázása, amire most Amerika törekszik,
  • az Északi Áramlat 2 gázvezeték leállítása mögött is Amerika érdekeit nevezte meg;
  • ennek ellenére biztos benne, hogy lesz megoldás az ukrán válságra.

Lavrov a sajtótájékoztatón és az azt követő újságírói kérdésekre válaszolva arról beszélt, hogy pontos katonai doktrínát követnek, amely amely leírja a nukleáris fegyverek alkalmazásának vagy bevetésének határait és feltételeit, ugyanakkor az atomháborúról csak a nyugati politikusok beszélnek, az nincs jelen az „orosz fejekben.”

Az atomfegyverek gondolatán továbbhaladva arról beszélt, Joe Biden a szankciók egyetlen alternatívájának egy harmadik világháborútartott, ez pedig Lavrov szerint minden bizonnyal atomháborút jelentene. Itt még egyszer megismételte, hogy az atomháborúról csak a Nyugat beszél folyamatosan. „Nem fogjuk hagyni, hogy néhány provokáció kibillentsen minket az egyensúlyunkból, de ha valódi háborút kezdenek ellenünk, akkor jól meg kell gondolniuk.” Lavrov szerint a Nyugat, elsősorban Amerika Hitlerhez és Napóleonhoz hasonlóan akarja Európa egészét leigázni.

Az ukrán helyzetre térve az ukrán ellenállást a neonáci kijevi rezsim küzdelmének nevezte, hozzátéve, hogy Európa és Amerika feltűnően próbálja elhallgattatni azokat az orosz médiumokat, amik a valóságot mutatnák be – miszerint náci zászlóaljak alkotják az ukrán hadsereget, Kijev élő pajzsként használja a civileket, és a visszavonuló ukrán haderők saját polgáraikat fosztják ki az elhagyott területeken.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről szólva érthetetlennek nevezte, hogyan lehet valaki egy olyan rezsim vezetője, amiben virágzanak a neonácik.

Mindezek ellenére biztos, hogy lesz megoldás az ukrán válságra.

Korábban Lavrov közvetlen helyettese, Szergej Rjabkov arról beszélt az orosz TASZSZ hírügynökségnek, hogy nagykövetségeken keresztül továbbra is tartják a kapcsolatot Washingtonnal.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!