Vízummentesen utazhatnak Ukrajnába azok a külföldiek, akik csatlakoznának az idegenlégióhoz

2022. március 1. – 00:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Keddtől hatályos az az elnöki rendelet, ami szerint minden olyan külföldi állampolgár vízummentesen beutazhat Ukrajnába, aki harcolni akar az ukránok oldalán az orosz invázió ellen. A rendelet a Sky News híre szerint a hadiállapot végéig érvényben marad.

A külföldi harcosok a vasárnap reggel életre hívott Nemzetközi Védelmi Légióhoz csatlakozhatnak – és ahogy arról korábban írtunk, az idegenlégiót támogatja az Egyesült Királyság is.

Liz Truss brit külügyminiszter vasárnap arról beszélt, országa támogatja az összes olyan brit állampolgárt, aki részt venne a nemzetközi légióban. A Sky News hétfőn napközben már be is számolt britek egy csoportjáról, akik a londoni ukrán nagykövetségnél érdeklődtek arról, hogyan csatlakozhatnak az ukrajnai harcokhoz.

Szintén támogatná az idegenlégióhoz csatlakozó cseh katonákat Miloš Zeman cseh államfő, erről a cseh közrádió számolt be. Bár a cseh törvények szerint az ország állampolgárai nem csatlakozhatnának idegen ország hadseregéhez, a köztársasági elnök kivételes esetben engedélyt adhat erre – erről pedig tárgyalnak is majd csütörtökön Petr Fiala miniszterelnökkel.

A Balkan Insight pedig arról ír több helyi forrásra hivatkozva, hogy Horvátországból is indulnának önkéntes harcosok Ukrajnába – igaz, Andrej Plenković horvát miniszterelnök azt mondta, neki erről nincs információja, és egyébként is „mindenki, aki Ukrajnába indul, személyesen cselekszik, és személyesen vállalja a felelősséget”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!