Ausztrál miniszterelnök: Kína dermesztően hallgat az orosz invázió ügyében

2022. március 7. – 08:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyetlen országnak sem lesz nagyobb hatása arra, hogy lezárjuk ezt a szörnyű háborút Ukrajnában, mint Kínának” – mondta hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, aki szerint viszont Peking „dermesztően hallgat” az orosz invázió ügyében.

„Kína régóta igényt tart arra, hogy a világ egyik nagyhatalmaként tartsák számon, és így járuljon hozzá a globális békéhez és a stabilitáshoz” – mondta Morrison, de hozzátette: „Figyeltem a kínai kormány hangját, amikor Oroszország akcióinak elítéléséről volt szó, és dermesztő volt a csend.”

Morrison szerint az orosz invázió ébresztő volt Európa számára, és „a legújabb példája annak, hogyan próbálja megkérdőjelezni a status quót egy autoriter rezsim fenyegetésekkel és erőszakkal”. „Az események most lerántják a leplet. Talán a világ szemei is elkezdenek kinyílni. Legalábbis remélem” – mondta az ausztrál kormányfő, aki szerint a nyugati demokráciáknak tisztán kell látniuk és egységesen kell fellépniük.

Kína eddig csak óvatosan ítélte el az oroszok invázióját Ukrajnában, és a tárgyalásos úton történő megoldást szorgalmazta. Azonban óva intette már a nyugati országokat is Peking attól, hogy „olajat öntsenek a tűzre” a szankciókkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!