Nem visz új befektetéseket Oroszországba az OMV, és felülvizsgálják, mit kezdjenek az eddigiekkel

2022. március 5. – 22:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem visz új befektetéseket Oroszországba az osztrák OMV, és „stratégiailag is felülvizsgálja” azt az olajvállalat, hogy megtartsa-e a közel 25 százalékos tulajdonrészét a Juzsno Russzkoje földgázmezőben. Az Oe24 szerint a vállalat azt írta szombat esti közleményében, „nem zárják ki”, hogy teljesen megszabadulnak az orosz befektetéseiktől – igaz, a mostani lépések is már mintegy 500-800 millió eurójába kerülnek az OMV-nek. Eddig Oroszország volt az osztrák olajcég feltárási és termelési portfóliójának egyik legfontosabb régiója.

A hét elején az OMV már bejelentette, hogy megszakítják a tárgyalásokat az egyik legnagyobb partnerüknek számító Gazprommal arról, hogy tulajdonrészt szerezzenek az Urengoj földgázmező egyes blokkjaiban – erről még 2018 őszén kötöttek szerződést. Sőt, az olajvállalat részvényes volt a héten csődbe ment Nord Stream 2 AG-ben is – a gázvezeték-projekt bukása miatt közel egymilliárd eurót kell leírniuk a „követelések várható behajthatatlansága” miatt.

Az OMV már a sokadik olajcég, amely leépíti üzleteit Oroszországban az ukrajnai invázió miatt: a BP, a Shell, az ExxonMobil és az olasz Eni is jelentettek már be hasonló lépéseket az elmúlt napokban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!