Csődöt jelentett az Északi Áramlat 2 mögött álló svájci cég, az összes munkavállalóját elbocsátotta

2022. március 1. – 23:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Svájcban bejegyzett és az orosz Gazprom tulajdonában lévő Nord Stream 2 AG tavaly fejezte be a 11 milliárd dolláros (3700 milliárd forintos) Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését, amely célja az Oroszországból Németországba irányuló gázszivattyúzási kapacitás megduplázása volt. A beruházás bírálói szerint a vezeték lehetőséget adott volna Oroszországnak arra, hogy az EU-ba irányuló gázszállításokban kiiktassa Ukrajnát mint tranzitországot. Az 1230 kilométeres (767 mérföldes) gázvezeték azonban nem kezdhette meg a működését, mert Németországban nem kapott engedélyt – írta a Napi.hu pár napja. A német kormány az ukrán határon 2021 őszén kezdődő orosz csapatösszevonások miatt előbb szüneteltette az engedélyezési eljárást.

Múlt kedden pedig – miután Oroszország elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét és a területre orosz csapatokat vezényelt – Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy felfüggesztik az Északi Áramlat 2 engedélyeztetését. Joe Biden amerikai elnök közleményében méltatta a német lépést, és egy nappal később újabb szankciókkal lényegében bebiztosította, hogy az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat 2 egy jó darabig ne tudjon elindulni.

A projekt mögött álló svájci vállalat az amerikai szankciók miatt nem bírta tovább, kedden hivatalosan is csődöt mondott, és az összes alkalmazottját, mintegy 106 főt elbocsátott.

„Ha Oroszország a megszállás mellett dönt, az azt jelenti, hogy tankok vagy csapatok lépik át újra Ukrajna határát, akkor nem lesz többé Északi Áramlat 2. Mi véget vetünk ennek” – mondta Biden február elején, miután Olaf Scholz német kancellárt fogadta Washingtonban. Ez mára úgy tűnik, véglegesen eldőlt.

Az Északi Áramlat 2 megnyitásával pár hete részletesebben is foglalkoztunk ebben a cikkben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!