Szétlőhetik az otthonaikat, de az ukránok nem adják fel – képekben az orosz–ukrán háború nyolcadik napja

2022. március 4. – 06:43

frissítve

Szétlőhetik az otthonaikat, de az ukránok nem adják fel – képekben az orosz–ukrán háború nyolcadik napja
Egy drónnal készült légi felvételen egy szétlőtt lakóház látható a kijevi régióban lévő Borogyankában 2022. március 3-án – Fotó: Maksim Levin / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz invázió nyolcadik napján, csütörtökön is folytatódott a települések és lakóházak ágyúzása. Csütörtökön hajnalban több nagy erejű robbanás rázta meg Kijevet. A heves harcok ellenére az ukrán fél csütörtök reggel arról számolt be, hogy Harkiv, Csernyihiv és Mariupol városok „továbbra is ukrán kézben vannak”. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet intézett az ukránokhoz azzal, hogy egyelőre megállították az orosz hadsereget, ami szerinte összezavart gyerekekből áll. Az ukrán fegyveres erők vezérkara totális ellenállásra szólította fel az ukrán civileket.

A nap későbbi folyamán az egyik legsúlyosabb háborús incidens – amiről hír jött – a Kijevtől 140 kilométerre északkeletre fekvő Csernyihiv bombázása volt, ott harminchárom civil lelte halálát a lakóházakban. Mariupol víz, fűtés és áram nélkül maradt az orosz támadások miatt, a városi tanács szerint az orosz csapatok megakadályozták az ellátmányok szállítását és az emberek evakuálását is.

Fotó: Abullah Tevge / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Abullah Tevge / Anadolu Agency / AFP

Néhány napja Lvivből jelentették helyszíni tudósítóink, hogy a helyiek nagy erőkkel építik a város bevezető szakaszán a barikádokat, tankcsapdákat. Az orosz csapatok elleni védelmi készülődés azóta is fokozódik.

Fotó: Sergey Bobok / AFP
Fotó: Sergey Bobok / AFP

Helyi lakos mászik át a törmelékeken a szétlőtt házak mellett Harkivban. A várost ért bombázások alatt legalább kilencen meghaltak, gyerekek is vannak az áldozatok között. Harkivért napok óta küzd a két fél, akik csütörtökön másodszor találkoztak Belaruszban. Lényegében csak arról állapodtak meg, hogy folytatni kell a tárgyalásokat, és elképzelhető, hogy humanitárius kérdésekben lesz némi előrelépés.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Önkéntesek ürítenek ki egy nemzetközi segélyszállító vonatot a kijevi vasútállomáson. Kszenia Pavljuk eddig a „Moto Help” nevű motorosokból álló, 30 fős önkéntes csapatot vezette, akik korábban a kijevi hajléktalanoknak segítettek. A motorkerékpárokat a háború kezdete óta kisteherautókra cserélték, ezekkel biztosítják a segélyszállítmányok eljuttatását városszerte a civileknek, valamint a katonáknak és az önvédelmi milíciák tagjainak.

Fotó: Sean Gallup / Getty Images
Fotó: Sean Gallup / Getty Images

Egy Ian nevű 61 éves férfi egy Liverpool melletti kisvárosból utazik Ukrajnába, hogy csatlakozzon az oroszok elleni harchoz. Zelenszkij egyik csütörtöki beszédében közölte, hogy több mint 16 ezer külföldi önkéntes érkezik az első hullámban Ukrajnába, hogy segítsen az oroszok elleni háborúban.

Nemcsak a civilek állnak ki Ukrajna mellett, hanem az üzleti szféra szereplői is. Amellett, hogy folyamatosan érkeznek a hírek arról, éppen melyik nagyvállalat mit bojkottál Oroszországban, olyan komoly akciók is történnek, mint például néhány cseh fegyvergyár összefogása. Ők 17 millió cseh korona, azaz nagyjából 252 millió forint értékben küldenek fegyvert és lőszert Ukrajnának Csehországból

Fotó: Dan Kitwood/Getty Images
Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

Ukrajnából menekülő gyermek várakozik a lengyelországi Przemyśl vasútállomásán. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jelentése szerint eddig több mint egymillióan menekültek el Ukrajnából. Magyarországra közel 140 ezer ember érkezett csütörtökig.

Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP

Önkéntesek dolgoznak egy védelmi központtá átalakított helyiségben, Zaporizzsjában. Kályhákat, golyóálló mellényeket, homokzsákokat, barikádokat és tankelhárító cseh sünöket gyártanak az ukrán katonáknak.

Zaporizzsja városa csütörtökről péntekre virradóra sokszor feltűnt a hírekben, az oroszok ugyanis nekiálltak lőni az ott található atomerőművet, ami Európa legnagyobb nukleáris létesítménye. Az ágyúzás következtében tűz ütött ki, ami miatt már egy nukleáris katasztrófa veszélye is felmerült. A harcok péntek hajnalban végül abbamaradtak.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart. Az ukrán elnök március 3-án felszólította a nyugati országokat, hogy növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, különben Oroszország kerülhet előnybe.

„Ha ne adj' isten mi nem leszünk többé, Lettország, Litvánia és Észtország lesz a következő. Higgyenek nekem!”

– mondta.

Fotó: Dan Kitwood / Getty Images
Fotó: Dan Kitwood / Getty Images

Egy apa búcsúzik családjától Lvivben. A család innen Lengyelországba indul. Tudósítóink is végigjárták egy átlagos ukrán menekült útját Lviven át Magyarországig. Kollégánk beszámolóját itt olvashatja.

Fotó: Sergey Bobok / AFP
Fotó: Sergey Bobok / AFP

Helyi lakosok gyűlnek össze egy ágyúzás miatt égő épület előtt Harkivban.

Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / Getty Images
Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / Getty Images

Ukrán menekültek melegednek a tűz mellett, miután megérkeztek a lengyel határ melletti Medykába. Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus miatt várhatóan 4 millió ukrán kényszerül majd menekülésre. Lengyelországba már több mint 300 ezren érkeztek, főleg nők és gyerekek.

Fotó: Aytac Unal / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Aytac Unal / Anadolu Agency / AFP

Ukrán katonák járőröznek Kijev főutcáján, a Függetlenségi emlékmű közelében elhelyezett úttorlaszok mellett.

Kapcsolódó