Ezek voltak a fontosabb történések szombaton napközben

2022. február 26. – 19:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek éjjel folyamatosan harcok dúltak az ukrán főváros egyes külső részein, ahova előző nap érkeztek meg az orosz katonák. Helyszíni tudósítóink és nemzetközi tudósítások is állandóan felhangzó fegyverropogásról számoltak be. Erről bővebben itt>>>

  • Kijev központjában találat ért hajnalban egy sokemeletes lakóépületet valahol a tizedik emelet magasságában. A BBC szerint a hatóságok megerősítették, hogy ketten meghaltak, hatan megsérültek. Állványzatokkal próbálják meg stabilizálni az épületet.
  • Kijevben „a főváros hatékonyabb védelme és a lakosok biztonsága érdekében” szombaton délután 5-től hétfő reggel 8-ig kijárási tilalmat vezettek be. Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint Ukrajna részéről eddig legalább 198 ember vesztette életét, több mint ezren pedig megsérültek.
  • A csütörtökön és pénteken bejelentett szankciókkal elkezdték levágni Oroszországot a globális pénzügyi és technológiai hálózatokról, de a legnagyobb kérdés az maradt, hogy kizárják-e a SWIFT néven hívott nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy reméli, Németország és Magyarország is meghozza ezt a fontos döntést.
  • Orbán Viktor miniszterelnök határszemléje során többek között arról beszélt, hogy minden Oroszország elleni szankciót, amiben egyetértés van az unióban, támogat Magyarország. „Mi nem blokkolunk semmit.” Azt is mondta, hogy fel kell készülni arra, hogy Kárpátalján is lesznek katonai cselekmények.
  • A Kreml szerint Putyin egy időre megállította az offenzívát, amíg arra várt, hogy tárgyalások kezdődnek-e Kijevvel. Dmitrij Peszkov szóvivő szerint a kijevi vezetés elutasította a tárgyalásokat, ami Zelenszkij tanácsadója szerint nem igaz. Ukrajna meghallgatná a tűzszüneti tárgyalásokat, de nem fog elfogadni ultimátumokat.
  • Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint Moszkva addig folytatja az ukrajnai inváziót, amíg „el nem éri a Vlagyimir Putyin elnök által meghatározott célokat”. Szerinte Moszkvának nincs szüksége diplomáciai kapcsolatokra a Nyugattal. A halálbüntetés visszaállítását is felvetette.
  • A lengyel labdarúgó-szövetség vezetője bejelentette, hogy a lengyel fociválogatott nem hajlandó lejátszani az orosz csapat elleni világbajnoksági pótselejtező-mérkőzést Moszkvában. Később Svédország is jelezte, nem játszik az oroszokkal.
  • Folyamatosan jönnek Magyarország felé menekülők, szombat reggelre megtelt a záhonyi vasútállomás váróterme a Ukrajnából érkezőkkel, több mint száz ember vár ott a sorsára, jelentette helyszíni tudósítónk.
  • A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrkapitányság kérdésünkre elárulta, csütörtök 11 óra és szombat 11 óra között összesen 27 011 ember lépett át az ukrán határátkelőhelyeken. A lengyel határügynökség szerint az orosz megszállás kezdete óta már 100 ezren menekültek át Ukrajnából lengyel területre.
  • „Putyin terrorista” – a háború ellen tüntetett a magyarországi ukrán közösség Budapesten. Több mint ezer ember gyűlt össze az orosz nagykövetség Bajza utcai épülete előtt, ahonnan a Hősök terére vonultak. A magyarországi Egység Ukrán Egyesület hirdetett szolidaritási megmozdulást. A tüntetést itt követtük élőben.
  • Négy tudósítónk péntek óta Kijevben van, hogy a helyszínről tudósíthassanak az orosz-ukrán konfliktusról. A Telex Instagram-oldalán élőben beszélgettünk Nyilas Gergellyel arról, hogy hogyan jutottak Kijevbe, és mik az eddigi tapasztalataik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!