Orbán szerint fel kell készülni arra, hogy Kárpátalját is elérik a harcok

2022. február 26. – 16:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek, Magyarországon barátok várják őket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök beregsurányi határszemléje során.

A kormányfő szombaton látogatott el az ukrán-magyar határra, ahová tömegével kezdtek érkezni Kárpátalja felől a háborúból menekülő ukrán állampolgárok. Orbán rögtönzött sajtótájékoztatóján arról beszélt, egyelőre a frontvonalak Magyarországtól távol húzódnak, ám fel kell készülni arra, hogy Kárpátalján is lesznek katonai cselekmények. „Tehát, ahogy közeledik Magyarországhoz az összecsapások vonala, úgy kell egyre fegyelmezettebbnek lennie a katonáknak, a polgármestereknek”- mondta. Szerinte a következő héten lesz inkább szükség erősebb lélekjelenlétre, mert „nem akarunk belekeveredni ebbe a fegyveres konfliktusba”.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva rémhírnek és dezinformációnak nevezte, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely ellenzi az orosz bankok pénzügyi elszigetelését. „Készüljenek fel, hogy háborúban a dezinformáció általános (...). Magyarország a csütörtöki uniós csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unióban, támogatunk. Mi nem blokkolunk semmit” – állítja a miniszterelnök.

Orbán szerint a segítőkészség átlendíti a határmenti önkormányzatokat és a hatóságokat a nehezén: ahhoz képest mennyire komoly és háborús a helyzet, minden szervezetten és nyugalomban zajlik. Közlése szerint Magyarország beenged mindenkit, olyanokat is, akiknek nincs útiokmányuk és megfelelő szűrés után a harmadik országból érkezőket szintén. „Egyszóval a munka flottul megy, ami azonban nem szabad, hogy könnyelművé, vagy túlzottan optimistává tegyen bennünket, hiszen a neheze még hátra van. Ne felejtsük el, hogy itt a határ másik oldalán egy háború zajlik.”

Arról is beszélt, hogy „a legjobbakat mondhatja a magyarokról, a polgármesterek beszámolója alapján ugyanis a térségben élő emberek befogadóak, segítőkészek”. „Úgy látom van egy magyar-ukrán barátság az itt élők között, aminek most kézzel fogható előnyeit élvezik az ukránok”.

Az elmúlt tíz napban több európai vezető, rajta kívül a német kancellár és a francia elnök is tett békekezdeményezéseket Vlagyimir Putyin orosz elnöknél – mondta újságírói kérdésre válaszolva. „Mindent megtettünk, ami emberileg lehetséges a háború elkerülése érdekében, ám az unió minden erőfeszítése sikertelennek bizonyult”. A kormányfő szerint most arra kell összpontosítani az erőinket, hogy vissza tudjunk térni a háborúból a békébe. Továbbá, ami az uniós szankciós listán szerepel, azt Magyarország végrehajtja – mondta.

Végül arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Magyarország befogadja-e a katonai szolgálat elől menekülő ukrán férfiakat is, Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy aki Magyarország területére lép, a magyar joghatóság alá kerül, ezért mindenkinek segíteni fogunk. A szabály az, hogy minden menekültet segíteni kell – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!