Orosz–ukrán háború: ennyi minden történt, amíg ön aludt

2022. február 25. – 06:44

frissítve

Orosz–ukrán háború: ennyi minden történt, amíg ön aludt
Tűzoltók egy kijevi lakóház romjainál a légicsapások után 2022. feburár 25-én hajnalban – Fotó: Ukrainian Ministry of Emergencies / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy nap telt el azóta, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, az élet pedig éjszaka sem állt meg. Újabb szankciók, humanitárius segély, légicsapások Kijevben és a magyar háborús részvétel ellen keményen kiálló Orbán Viktor. Ebben a cikkben gyűjtöttük össze, hogy mi történt éjféltől péntek reggel hétig.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

  • Több ország és az Európai Unió is újabb szankciókat jelentett be. Új-Zéland az orosz nagykövet kiutasítását fontolgatta, de Ausztrália, Japán és Tajvan is megszólalt ez ügyben. Az Európai Unió eközben újabb, a pénzügyi és az energiaszektort is érintő szankciókat vezetett be, melyeket hivatalosan a külügyminiszterek fogadnak el pénteken.
  • 20 millió dollárt csoportosít át az ENSZ, hogy humanitárius segítséget nyújthasson Ukrajnának.
  • Légicsapások érték Kijevet, melyekről az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba azt írta: legutóbb a náci Németország csinált hasonlót. A rendelkezésre álló információk alapján az ukrán légvédelem két orosz rakétát szedett le a város fölött – az egyik maradványai lakóházak mellett csapódtak földbe, két ház ki is gyulladt, hárman megsérültek.
  • A brüsszeli EU-csúcs után, hajnali fél háromkor Orbán Viktor egy videóban többek közt arról beszélt, hogy ki fognak állni a magyar érdekek mellett, és nem fogják engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba.
  • Az ukrán fegyveres erők Facebook-oldala operatív információként reggel 6-kor összefoglalta a hajnalban történt hadműveleteket is – helikopterekkel, páncélozott járművekkel, lerombolt híddal és a jelenleg is folyó harcokkal.
  • Végezetül pedig fontos kiemelni, hogy a Telex tudósítói hamarosan Kijevbe érkeznek, hajnalban három órán át rostokoltak az ukrán hadsereg ellenőrzése miatt – erről itt olvashatnak bővebben.

Folyamatosan percről percre frissülő közvetítésünket itt követheti, az orosz–ukrán válságról írt összes cikkünket pedig itt találja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!