Az orosz nagykövet kiutasítását fontolgatja Új-Zéland

2022. február 25. – 02:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke felszólította Oroszországot, hogy „tegye meg azt, ami helyes: vonuljon ki azonnal Ukrajna területéről, hogy elkerülje az ártatlan életek tragikus és értelmetlen elvesztését”.

A miniszterelnök mindemellett szankciót is jelentett be Oroszország ellen, az orosz tisztviselők utazási tilalmát. Ardern kijelentette, hogy fontolgatja az orosz nagykövet kiutasítását is. Az ország leállította az orosz hadsereg által felhasználható exportokat is.

Fumio Kishida japán miniszterelnök is szankciókról beszélt, mint mondta, három területen fogják szigorítani az Oroszország elleni szankciókat. Japán több orosz bank vagyonát is befagyasztotta, illetve jelezte, hogy Új-Zélandhoz hasonlóan szankcionálni fogja a katonai felszerelések exportját. Hozzátette, leállítják bizonyos orosz személyek és intézmények számára a vízumkiadást is.

Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison is arról beszélt, hogy az ország további szankciókat vezet be az oroszok ellen. Scott szerint az újabb korlátozások elsősorban azokat az orosz oligarchákat érintik, akik az orosz parlament tagjaihoz köthetők.

Az országban már két szankciós kört jelentettek be Oroszországhoz kötődő magánszemélyek, bankok, vállalatok ellen. Mint a miniszterelnök fogalmazott: „Oroszország már jó ideje tervezte erőszakos cselekedeteit, most meg kell fizetnie érte.” Ausztrália miniszterelnöke erősen bírálta beszédében Kínát is, elítélte Pekinget, amiért nem lépett fel „erős szankciókkal Oroszországgal szemben”. Tajvan ezzel szemben felszólalt a háború ellen és jelezte, hogy „a hasonló gondolkodású országokhoz hasonlóan az oroszokat érintő szankciókat fog bevezetni”.

(Guardian, Spiegel)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!