Légicsapások érték az éjszaka Kijevet, az ukrán külügyminiszter azt írta, utoljára a náci Németország csinált hasonlót

2022. február 25. – 04:38

frissítve

Légicsapások érték az éjszaka Kijevet, az ukrán külügyminiszter azt írta, utoljára a náci Németország csinált hasonlót
Fotó: UKRAINIAN MINISTRY OF EMERGENCIE / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai orosz invázió fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Több nagy robbanást is lehetett hallani magyar idő szerint hajnali fél négy körül Kijevben. Anton Gerascsenkó, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Telegramon azt írta, rakétákkal lőtték a várost. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitteren azt írta, hogy utoljára 1941-ben fordult elő a mostani légicsapásokhoz hasonló Kijevben, amikor a náci Németország támadta a várost. Kuleba azt írta, hogy akkor legyőzték a gonoszt és most is ezt fogják tenni.

Kijevből jelenleg többen is élőben közvetítenek, miután pedig már éjfél után nem sokkal szárnyra keltek azok a pletykák, hogy az oroszok Kijev nagyszabású bombázására készülnek az éjszaka folyamán, sokan nézték is ezeket a streameket. Átfogó akcióra végül nem került sor, hajnalban azonban több nagy robbanást is lehetett hallani a közvetítéseken, melyekről több, a helyszínre tartózkodó újságíró is beszámolt. Anton Gerascsenkó, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Telegramon fél négy körül arról írt, hogy továbbra is rakétákkal lövik Kijevet, és két nagy robbanást is hallott. Nem sokkal később hozzátette, hogy a robbanások a légvédelemnek köszönhetőek, akik sikeresen kiiktattak egy orosz repülő objektumot – a tanácsadó a repülő kifejezést használta.

Fotó: UKRAINIAN MINISTRY OF EMERGENCIE / Reuters
Fotó: UKRAINIAN MINISTRY OF EMERGENCIE / Reuters

Az ukrán hadsereg azóta megerősítette, hogy a légvédelem elhárított két repülő objektumot Kijev felett, később pedig egy másik videót is megosztottak, ez egy égő házról készült ott, ahol a rakéta maradványai becsapódtak. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy repülőt vagy rakétákat lőttek le a város felett – vagy esetleg mindkettőt, arról is érkeztek beszámolók, hogy valójában egy ukrán SZU–27-es vadászgépet talált el egy föld-levegő rakéta. Az mindenesetre biztos, hogy Jevhen Jenin ukrán belügyminiszter-helyettes pénteken azt nyilatkozta, hogy a hajnali robbanást az okozta, hogy a légvédelem kilőtt egy orosz rakétát a város felett, és valóban lelőttek egy ukrán repülőt is, ami a város külvárosi körzetében állt földbe. Itt egy kétemeletes családi ház gyulladt ki a lezuhanó törmelék miatt.

Gerascsenkó azt írta, hogy a maradványok egy, a város délkeleti részén lévő lakóház mellé zuhantak. A Guardian kijevi tudósítója, Luke Harding arról írt, hogy a robbanás a Poznjakij és a Harkivszka metróállomás között történt, és egy képet is megosztott a robbanás után. Gerascsenkó is írt az égő házról, mint írta, a kilencemeletes épület több emelete is lángra kapott. Vitalij Klicskó, Kijev főpolgármestere Twitteren arról írt, hogy hárman megsérültek, egy ember pedig válságos állapotban van a lakóházra hullott törmelék miatt. A The Kyiv Independent két égő házról írt és hozzátette, hogy reális veszélye van annak, hogy a házak összeomlanak.

A CNN úgy tudja, hogy az amerikai kormány fő tisztviselői arról tájékoztatták a képviselőket, hogy a Belarusz felől Ukrajnába lépő egységek durván 30 kilométerre vannak Kijevtől. Egy másik haderő kicsivel távolabb van jelenleg, de a cél állítólag a város körbevétele és az ukrán kormány megbuktatása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!