Az orosz védelmi minisztérium szerint egy amerikai tengeralattjáró behatolt a keleti vizeikre

2022. február 12. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz hadihajó elzavart egy amerikai tengeralattjárót a Távol-Keleten található Kuril-szigetek mellől – írja a Reuters. Ezt a védelmi minisztérium az Interfax hírügynökségnek mondta szombaton. Az Egyesült Államok haditengerészete még nem kommentálta az esetet.

A Kuril-szigetek a Csendes-óceán és az Ohotszki-tenger között helyezkednek el, és a minisztérium szerint a tengeralattjáró elmerülve hajózott be a térségbe. Egy hadihajójuk felszólította, hogy jöjjenek fel a felszínre, de a tengeralattjáró elvileg ennek nem tett eleget.

A Saposnyikov marsall nevű fregatt valami olyat tett (ezt a minisztérium nem részletezte), hogy a tengeralattjáró „teljes sebességgel elhagyta az orosz vizeket”.

Amióta Oroszország körbevette Ukrajnát, igencsak feszült a viszonyuk a nyugattal. Joe Biden ma ismét tárgyal Vlagyimir Putyinnal,

Az orosz csapatösszevonások után kialakult, hidegháborút idéző helyzetről, Moszkva esetleges céljairól itt írtunk elemzésünkben, a Telex tudósítóinak Ukrajnában készült cikkeit pedig itt gyűjtöttük össze:

„Elegünk van, hogy a Kreml kistestvérként kezel bennünket. Most minket, aztán majd megint a magyarokat” – a kijevi hangulatról itt olvashatja helyszíni riportunkat.

„A pszichológiai nyomás a lényeg, a folyamatos fenyegetettség érzését akarja fenntartani Oroszország” – Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is.

Ukrajna százezer civilt von be a védelmi erőkbe, özönlenek is az önkéntesek – a teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi gyakorlatát mutatjuk be Nagyképünkben.

„Ha az orosz erők megindulnak, minket érnek el először” – az orosz határhoz közeli Harkivban is jártunk, ahol nem azonnali orosz támadástól tartva élnek az emberek, de új lendületet vett az önkéntesek toborzása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!