A tálibok őrizetbe vettek két külföldi újságírót és afganisztáni segítőiket

2022. február 11. – 20:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az Afganisztánt uraló tálibok őrizetbe vettek Kabulban két külföldi újságírót, akiket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala, az UNHCR alkalmaz, valamint több helyi segítőjüket – közölte pénteken a szakosított ENSZ-szervezet.


Az esetről nem sokkal azután számolt be a UNHCR, hogy nyilvánosságra került: Joe Biden amerikai elnök várhatóan rendeletet ad ki az Egyesült Államokban befagyasztott afgán állami vagyon egy részének, 3,5 milliárd dollárnak a felszabadításáról. A tálib kormány szóvivője szerint még vizsgálják a történteket.

Az egyik őrizetbe vett külföldi újságíró, Andrew North a BBC brit közszolgálati médium volt tudósítója, aki húsz éve Afganisztánban dolgozik. Felesége, Natalia Antelava a Twitteren kérte, hogy azoknak, akiknek befolyása van a táliboknál, segítsenek elérni férje és a többiek kiszabadulását.

Az újságírók védelmére létrejött CPJ nemzetközi szervezet elítélte az őrizetbe vételt, és követelte az illetők azonnali szabadon bocsátását. A CPJ szerint az őrizetbe vételek kedden történtek.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet február eleji információi szerint a sajtószabadság lábbal tiprásának leginkább az afgán újságírók az áldozatai. Tavaly augusztus óta több mint ötvenet vett őrizetbe vagy tartóztatott le a tálib rendőrség, illetve a hírszerzés. Durva fogva tartásuk néhány órányi időtartamtól egy hétig is eltarthat az RSF szerint.

Afganisztán nemcsak a világ egyik legveszélyesebb országa, de a nyugati csapatok kivonulása után a világ egyik rejtélyes helye is lett. Mi a nyugati csapatok, diplomaták és újságírók távozása után jutottunk be, hogy megtudjuk, terrort vagy békét hoztak az országnak a szélsőséges iszlamista tálibok.

Olvassa el helyszíni riportsorozatunk négy részét, ha még nem tette volna:

Miszter Andrasz, megvan az afgán vízuma, utazzon Afganisztánba! – helyszíni tudósítónk első riportjából kiderült, milyen bugyrai vannak az ügyintézésnek Pakisztánban, és hogyan tudott a határ menti zóna helyett végül egyből Afganisztánba indulni.

Fegyveres kamaszok ejtettek fogságba Afganisztánban, és tálibok mentettek meg a táliboktól – tudósítónk második riportjából kiderült, hogy első napja a határon átlépve beigazolta a sötét jóslatokat, de aztán nem várt fordulat jött, és tálib vezetőktől kérdezhetett.

Fegyverorgiába torkollott a szigorúnak indult csomagellenőrzésünk Kabul határában – tudósítónknak a riasztó úti ellenőrzését háromnegyed óra alatt sikerült közös fotózásba fordítani a főváros közelében.

Kabulban könnyebben szerezhettem volna fegyvert, mint készpénzt – tudósítónk elérte utazásunk célját, Afganisztán fővárosát, ahol egy pillanatra majdnem elhittük, hogy minden rendben van, de aztán feltárultak a rettegés mélységei. Megfélemlített nők, nyilvánosan megbotozott szobrász, szabadon engedett elítéltek elől bujkáló ügyvéd mesélt nekünk a tálibok hatalomátvétele után kialakult állapotokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!