Bizonyíték és eljárás nélkül 12 év alattiakat és nőket is fogva tartanak a legnagyobb afganisztáni börtönben

2022. február 7. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

A Sky News bejutott az afganisztáni Herát egyik börtönébe, ahol bizonyíték és bírósági tárgyalás nélkül tartják fogva az embereket. A csatorna beszámolója szerint a börtön zsúfolásig megtelt: egy cellában körülbelül 40 férfi fekszik a földön egymáshoz szorulva, néhányan a sarkokba tolt emeletes ágyakon alszanak.

A heráti börtön vezetője, Mohamed Nabi Halil azt mondta, mielőtt a tálibok kerültek hatalomra, egy titkos börtönt irányított, ahonnan minden éjjel különböző helyekre vitték a rabokat, hogy elkerüljék a lázadást. Ma már nem csinálják ezt, a fogvatartottak között van, aki öt hónapja ugyanabban a cellában tartózkodik.

A Sky Newsnak nyilatkozó rabok többsége azt mondta, sem tárgyalás, sem más jogi más jogi eljárás nem zajlott ellenük. Maga a kormányzó is azt mondja, hogy mindössze egy hónappal ezelőtt indították el az iszlám törvénykezésen alapuló saría bírósági rendszert. Azt a tálib vezető is megerősítette a hírcsatorna riporterének, hogy a bebörtönzöttek között rengetegen volt kormányzati alkalmazottak.

A tálib hatóságok korábban megígérték a nemzetközi közösségnek, hogy amnesztiát adnak a korábbi kormány összes alkalmazottjának, és azoknak is, akik a nemzetközi csapatok mellett dolgoztak. De a Sky News exkluzív riportja alapján úgy tűnik, hogy ezt az ígéretet nem váltották be.

Alia Azizit, a heráti női börtön vezetőjét például levélben hívták vissza dolgozni, azt írták neki, ha visszatér, amnesztiát kap. Tavaly októberben tért vissza a börtönbe, de a családja azóta sem hallott róla, azt feltételezik, hogy a nőt a tálib titkosszolgálat tartja fogva.

Ami még furcsább, hogy Alia Azizi hollétéről a heráti börtön jelenlegi vezetője sem tud semmit. „Ha itt lenne, egyértelműen tudnék róla. Hamis az a feltételezés, hogy bármilyen módon felelősek lennénk az eltűnéséért” – mondta Mohamed Nabi Halil a Sky Newsnak.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele óta több mint száz egykori állami alkalmazottat végeztek ki bírósági eljárás nélkül Afganisztánban. Egy belső ENSZ-jelentésből, amely a dpa hírügynökség birtokába jutott, az derült ki, hogy az esetek több mint kétharmadában a gyilkosságokat a hatóságok emberei vagy a vezetéshez közel álló csoportok követték el. Sok esethez gyaníthatóan az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistáinak is közük volt.

Földes András, a Telex munkatársa tavaly ősszel járt Afganisztánban, ahol titkos interjúkon mondták el neki afgán nők, milyen lett az életük a tálibok alatt. A helyszíni riport itt nézhető vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!