A tálib hatalomátvétel óta több mint száz egykori állami alkalmazottat végeztek ki

2022. január 29. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele óta több mint száz egykori állami alkalmazottat végeztek ki bírósági eljárás nélkül Afganisztánban – írja az MTI. Egy belső ENSZ-jelentésből, amely a dpa hírügynökség birtokába jutott, az derült ki, hogy az esetek több mint kétharmadában a gyilkosságokat a hatóságok emberei vagy a vezetéshez közel álló csoportok követték el. Sok esethez gyaníthatóan az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistáinak is köze volt.

A belső jelentés – ami António Guterres ENSZ-főtitkár hivatalában készült a Biztonsági Tanács számára – szerint számos emberi jogi aktivistát és újságírót is ért támadás vagy zaklatás az utóbbi hónapokban, volt olyan, akit jogtalanul őrizetbe vettek vagy bántalmaztak. Az ENSZ információi szerint nyolc aktivistát és két sajtómunkást öltek meg a tálibok, iszlamista fegyveresek vagy más ismeretlen támadók.

Guterres a jelentésben úgy vélekedett, hogy a társadalmi és gazdasági nehézségeket csak úgy lehet leküzdeni Afganisztánban, ha a tálib vezetést nem szigeteli el a nemzetközi közösség. Szerinte elengedhetetlen, hogy konstruktív párbeszédet alakítsanak ki az ország de facto vezetőivel.

Egyre nyíltabban vállalják az afganisztáni tálibok, hogy letartóztatják azokat az aktivistákat, akik az országban zajló jogsértések ellen tüntetnek, írtuk pár napja. Legutóbb két női aktivistát hurcoltak el otthonából, miután részt vettek egy tüntetésen, ahol a nők jogaiért demonstráltak. A tálib kormányszóvivő tagadta, hogy a nőket fogva tartanák, de azt mondta a hatóságoknak „Jogunk van letartóztatni és őrizetbe venni a másként gondolkodókat vagy azokat, akik megszegik a törvényt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!