Orosz hadihajók indultak a Fekete-tengerre, a minisztérium szerint csak hadgyakorlatra

2022. február 8. – 11:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hat orosz hadihajó indult hadgyakorlatra a Fekete-tengerre – írja a Sky News.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint csak a harci eszközök előre tervezett mozgatásáról van szó. A fejleményre néhány órával azután került sor, hogy Emmanuel Macron moszkvai látogatása után Párizs közölte, Vlagyimir Putyin ígéretet tett arra, hogy egyelőre nem kerít sort újabb manőverekre az ukrán határ közelében.

Az oroszok a tél folyamán több mint 100 ezer katonát rendeltek az ukrán határ mellé, és hónapok óta nő az aggodalom, hogy Moszkva esetleg katonai offenzívára készül. Putyin biztonsági garanciákat követel a NATO-tól és az európai szövetségesektől, és többek között azt szeretné elérni, hogy a NATO ne vegye fel Ukrajnát a tagjai közé illetve úgy általában álljon le a NATO keleti bővítése. Bár a feszültség egyáltalán nem látszik csillapodni, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint egyelőre nem kell nagyon aggódniuk, mert az oroszok még nem vezényeltek a határhoz akkora haderőt, hogy azzal meg lehessen támadni Ukrajnát.

Az orosz-ukrán válságról szóló helyszíni riportjainkat itt és itt olvashatja, kijevi tudósításunkat pedig itt lehet elérni. Külön nagyképes anyagban mutattuk be a civilek katonai kiképzőtáborának világát is.

A külföldi útjaink, helyszíni riportjaink is az olvasóink támogatásából valósulnak meg. Ha fontos önnek is, hogy elsőkézből, hitelesen tájékozódhasson, támogassa a munkánkat!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!