Orbán után Emmanuel Macron is Moszkvába utazott, az orosz-ukrán konfliktusról tárgyal Putyinnal hétfőn

2022. február 7. – 05:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kockázatos diplomáciai látogatást tesz Emmanuel Macron hétfőn Moszkvában, a francia elnök Vlagyimir Putyinnal tárgyal az orosz-ukrán konfliktusról. A Reuters cikke szerint Macron szeretne kötelezettségvállalást kérni az orosz elnöktől, hogy nem támadják meg Ukrajnát. A találkozó előtt Macron többször is egyeztetett a nyugati szövetségesekkel, Joe Biden amerikai elnökkel, Boris Johnson brit kormányfővel, valamint Putyinnal és az ukrán vezetővel is. Kedden Kijevbe látogat a francia elnök.

Macron szerint elkerülhető az ukrajnai háború lehetséges az ukrajnai háború elkerülését célzó megállapodás, és hogy jogos, hogy Oroszország felveti saját biztonsági aggályait. A Journal du Dimanche című napilapnak arról beszélt a francia elnök, hogy Oroszország célja „nem Ukrajna, hanem a szabályok tisztázása a NATO-val és az EU-val”. Szerinte Putyin nyitott lesz a szélesebb körű kérdések megvitatására a hétfői tárgyaláson.

Elemzők szerint komoly kockázatot vállal Macron, küldetése kínosnak bizonyulhat, ha üres kézzel tér haza.

„Putyin odújába tartunk, sok szempontból ez egy kockadobás”

– fogalmazott a francia elnökhöz közel álló forrás a Reutersnek. A látogatás egyik célja az lesz, hogy a francia elnök időt nyerjen és néhány hónapra befagyassza a feszült nemzetközi helyzetet.

„Az elnök számára ez egy lehetőség, hogy megmutassa vezető szerepét Európában” – mondta egy francia kormányzati forrás. Macron moszkvai és ukrajnai látogatására kevesebb mint három hónappal a francia elnökválasztás előtt kerül sor. Politikai tanácsadói potenciális választási nyereséget látnak benne, bár Macron még nem jelentette be, hogy indul-e a választáson.

2017-es megválasztása óta a francia elnök egyszerre próbált hízelegni Putyinnak és konfrontálódni vele. Nem sokkal megválasztása után vörös szőnyeget terített Putyinnak a Versailles-i palotában, de a látogatást arra is felhasználta, hogy nyilvánosan elítélje az orosz beavatkozást a választások során. Két évvel később a páros a francia elnök nyári rezidenciáján találkozott.

Múlt kedden csaknem öt órát tárgyalt Orbán Viktor is Moszkvában az orosz elnökkel, a magyar kormányfő békemisszónak nevezte az utazását.

Az oroszok több mint 100 ezer katonát rendeltek az ukrán határ mellé, ami miatt nő az aggodalom, hogy Moszkva esetleg katonai offenzívára készül. Putyin biztonsági garanciákat követel a NATO-tól és az európai szövetségesektől, és többek között azt szeretné elérni, hogy a NATO ne vegye fel Ukrajnát a tagjai közé. Bár a feszültség egyáltalán nem látszik csillapodni, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint egyelőre nem kell nagyon aggódniuk, mert az oroszok még nem vezényeltek a határhoz akkora haderőt, hogy azzal meg lehessen támadni Ukrajnát.

Az orosz-ukrán válságról szóló helyszíni riportunkat itt olvashatja, kijevi tudósításunkat pedig itt lehet elérni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!