Az izraeli kommunikációs minisztérium egyelőre nem adja el a Spacecomot a magyar 4iG-nek, mert a cég szorosan kötődik Orbánhoz

2022. január 25. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli kommunikációs minisztérium halogatja az izraeli távközlési műholdakat üzemeltető Spacecom cég eladását a 4iG magyar cégnek, mert a biztonsági aggályok mellett felmerült, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök szoros kapcsolatban áll a céggel, írja a Jerusalem Post.

Yoaz Hendel (Új Remény) kommunikációs miniszter még nem írta alá az üzletet, mert a Shin Bet (Izraeli Biztonsági Ügynökség) aggályosnak tartja, hogy egy külföldi érdekelt fél ellenőrizze az Amos kommunikációs műholdakat, amelyeket az izraeli biztonsági szervek is használnak. Illetve az ügyet jól ismerő források szerint aggályosnak tartják azt is, hogy a 4iG fő részvényesei szoros kapcsolatban állnak Orbánnal.

A források szerint ezek a kapcsolatok az Egyesült Államokat is aggasztják, Washington már felszólalt a magyar miniszterelnök szólásszabadság korlátozására irányuló lépései ellen, és nem szeretné, ha a magyar miniszterelnök olyan stratégiai-kommunikációs csatornák felett rendelkezne, mint az Amos műholdak. Emellett a Spacecom engedélye nem zárja ki, hogy külföldi részvényeseknek adják el.

Egy magyar tisztviselő tagadta, hogy a kormánynak bármi köze lenne az eladáshoz, mondván, hogy pusztán üzleti ügyletként tekint rá, és nem érdekelt benne.

A Telexen is többször írtunk már a távközlési piacon nagyon aktív 4iG-ről. A vállalat október végén a Telenor Montenegrót vásárolta fel, megvette a magyar Digit, miközben portugál és német partnerrel egy a magyar távközlési ágazatot privatizációjára alkalmas óriáscéget kezdett kialakítani.

A Spacecom–4iG-üzletet 2021 júniusában jelentették be, közgyűlése tavaly decemberben engedélyezte részvényei 51 százalékának eladását a magyar cégnek, amely közel 30 éve használja az Amos műholdakat.

A Spacecom felvilágosítást kért Hendeltől, amikor decemberben nem hagyta jóvá az eladást, biztonsági aggályokról szóló hírek közepette.

Hadházy Ákos és Donáth Anna EP-képviselő nemrég közösen jelentették fel a magyar államot az EU-nál a 4iG tiltott támogatása miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!