Kiborult a kínai szóvivő, mert a francia nemzetgyűlés népirtásnak nevezte az ujgurok elleni bánásmódot

2022. január 21. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

A valóságot figyelmen kívül hagyó határozatnak nevezte Kína pénteken azt, hogy a francia nemzetgyűlés előző nap népirtásnak minősítette Pekingnek az ujgurokkal szembeni bánásmódját.

A francia ellenzéki szocialisták által beterjesztett határozattervezetet – amelynek jogi következményei nincsenek – Emmanuel Macron államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártjának képviselői is támogatták. A jelenlévők közül 169-en igennel szavaztak egy nem ellenében, míg öten tartózkodtak – jelentette az MTI.

Az elfogadott javaslat kimondja, hogy a Nemzetgyűlés hivatalosan emberiesség elleni bűntettként és népirtásként ismeri el a Kínai Népköztársaság hatóságai által az ujgurok sérelmére elkövetett erőszakos cselekményeket, és elítéli őket. Felszólítják a francia kormányt, hogy szintén ítélje el a népirtást.

Vita a francia nemzetgyűlésben az ujgur népirtásról 2022. január 20-án – Fotó: Victor Bonilla / Hans Lucas / AFP
Vita a francia nemzetgyűlésben az ujgur népirtásról 2022. január 20-án – Fotó: Victor Bonilla / Hans Lucas / AFP

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő pénteken kijelentette: a francia határozat durva beavatkozás a kínai belügyekbe. Peking határozottan ellenzi ezt a fellépést. Hszincsiang-Ujgur tartományt – amelynek lakossága többségében muszlim vallású – a kínai hatóságok a szeparatista és iszlamista fenyegetésre hivatkozva évek óta intenzív megfigyelés alatt tartják: mindenütt kamerák, biztonsági kapuk az épületeken, jól látható fegyveres erők az utcákon, korlátozzák az útlevelek kiadását.

Nyugati jogvédők és több ország is kiszivárgott iratok, túlélők, áldozatok és szemtanúk beszámolói alapján azzal vádolja Pekinget, hogy legalább egymillió embert, főként ujgurokat internáló táborokba küldtek, kényszersterilizációt és nőkön abortuszt hajtottak végre, valamint kényszermunkát alkalmaztak. Kína tagadja ezeket a vádakat. Peking a táborokat szakképző központként állítja be, amelyek célja, hogy távol tartsák az embereket a vallási szélsőségektől, és amelyeket most bezárnának, mivel mindenki befejezte a képzést.

„Ha valóban népirtást követtek el Hszincsiangban, hogyan lehetséges, hogy az ujgur népesség még mindig ilyen magas arányban növekszik?” – tette fel a kérdést Csao Li-csien, aki szavait statisztikákkal igyekezett alátámasztani.

„Azoknak a szavai és a tettei nem érdemelnek figyelmet, akik úgy tesznek, mintha nem látnák a tényeket, vagy demagógiát folytatnak, hogy a közvélemény kedvében járjanak. Az ezerszer elismételt hazugság is hazugság marad”.

A francia Nemzetgyűlés előtt több nyugati ország (Belgium, az Egyesült Királyság, Hollandia, Kanada) képviselői népirtásnak nevezték az ujgurokkal szembeni kínai bánásmódot. Az amerikai kormány is ugyanezt a kifejezést használja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!