Megvan, miben hibáztak a Gabby Petitót és barátját megállító rendőrök

2022. január 13. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult az a külső szakértői vizsgálat, amiben azt nézték meg, hibáztak-e valamiben a Gabby Petitót és a később őt valószínűleg megölő barátját, Brian Laundrie-t megállító rendőrök.

A Crimeonline cikke szerint a jelentés próbaidőre bocsátást és további képzést javasolt a két érintett rendőrnek, valamint változtatásokat a rendőrségi eljárásrendben. Brandon Ratcliffe rendőrkapitány a 102 oldalas jelentés főbb megállapításainak ismertetésekor hangsúlyozta, arra nem igazán lehet válaszolni, hogy Petito élne-e, ha akkor a rendőrök máshogy járnak el.

A rendőrök például abban hibáztak, hogy külön nem kértek részletes nyilatkozatot attól a telefonos bejelentőtől, aki szólt a rendőrségnek arról, hogy súlyos konfliktus alakult ki Petito és a vőlegénye között, mert félreértelmezték Utah állam családon (kapcsolaton) belüli erőszakról szóló előírásait. És hibáztak abban is, hogy nem jártak utána alaposabban Petito azon állításának, hogy Laundrie megütötte őt.

Laundrie-t egyébként alaposan átvizsgálták, látták a ruhája alatt lévő sérüléseket, karcolásokat is, a rendőrök felajánlották neki, hogy mentőt hívnak, de ezt nem igényelte. Petitóra azonban nem szenteltek elegendő figyelmet, inkább azt fontolgatták, őt kellene bevinni kapcsolaton belüli erőszakért, hiszen akkor is ő ütötte meg vezetés közben vőlegényét, amikor nekiütköztek egy járdaszegélynek.

A jelentés szerint a járdának ütközés elterelte a rendőrök figyelmét, és Petito erőszakosságára fókuszáltak, holott az eredeti bejelentés alapján – bár nem volt teljesen világos – úgy lehetett érteni, hogy a férfi bántalmazta a nőt. Petito is említette a rendőröknek, hogy ő is megsérült az incidensben, de ezt a rendőrök nem vették figyelembe kellő súllyal.

A jelentést ismertető rendőrkapitány azt javasolta, a rendőröket, Eric Prattet és Daniel Robbinst helyezzék próbaidőre, és írjanak elő számukra további képzéseket a jelentésírás és a családon belüli erőszak kivizsgálása terén. Azt is javasolta, hogy a rendőrség vizsgálja felül a jelentések jóváhagyási folyamatait, és vezessen be olyan szabályzatot, amely előírja, hogy mind a gyanúsítottak, mind az áldozatok által bejelentett összes sérülésről fényképet kell készíteni.

Tökéletes Insta-párnak tűntek, tragédia lett belőle

Gabby Petito maradványait szeptember 19-én találták meg Wyomingban, annak a helynek a közelében, ahol a párt utoljára látták együtt. Dr. Brent Blue, Teton megye halottkémje gyilkosságnak minősítette a lány halálát, és azt mondta, kézzel fojtották meg. Hosszú évek óta nem volt olyan bűnügy, ami annyira megmozgatta volna az embereket világszerte, mint Gabby Petito tragédiája.

Az ügy egyik felkavaró részlete, hogy körülbelül két héttel a nő halála előtt a párnak volt dolga a rendőrökkel. Egy napon belül kétszer is. Augusztus 12-én valaki, aki szemtanúja volt fizikai erőszakig fajuló veszekedésüknek Moab Cityben, rendőrt hívott rájuk. A kiérkező rendőröket azonban sikerrel győzték meg arról, hogy nem volt komoly a dolog, szeretik egymást, egyikük sem akarja, hogy eljárás induljon.

Órákkal ezután autózás közben is leintették őket: a rendőrök ekkor egy vigasztalhatatlanul zokogó Gabby Petitóval szembesültek. A második találkozást az intézkedő rendőrök testkamerája meg is örökítette, két felvétel is nyilvánosságra került, azóta már rengeteget elemezték ezeket. A rendőrökben a látottak (karcolások Laundrie-n) és a pár két tagjától hallottak alapján az a kép alakult ki, hogy Petito ellen kellene eljárást indítani kapcsolati erőszak miatt. Ezt Laundrie nem akarta. A rendőrök úgy oldották meg végül a helyzetet, hogy ideiglenesen szétválasztották a párt: foglaltak egy hotelszobát a férfinak, a nő pedig maradhatott a furgonjában. Megígértették velük, hogy azon az éjjelen nem beszélnek egymással többet, alszanak egyet az egészre abban a reményben, hogy reggelre kitisztul a fejük. Eljárás ezúttal sem indult.

Vannak, akik szerint amit a felvételek megörökítenek, nem más, mint az elszalasztott lehetőség a tragédia megelőzésére. A kapcsolati erőszak természetrajzát ismerők szerint voltak jelek, amiknek a láttán meg kellett volna szólalni a vészcsengőnek a rendőrök fejében, gyanút kellett volna fogniuk, hogy veszélyes lehet a helyzet. Ilyen jel lehetett volna például, hogy a pár saját elmondása szerint sem egyedi eset volt a veszekedés, hogy egyre nőtt a feszültség a furgonban hosszú hetek óta összezárt két ember között, hogy a nő lelkiállapota jól láthatóan nagyon rossz volt.

Egyesek ennél rejtettebb árnyalatokra is felfigyeltek azóta már a testkamerás felvételt visszanézve: hogy Petito – ahogy bántalmazó kapcsolatok elszenvedői gyakorta – magát hibáztatta a konfliktusokért, vagy hogy Laundrie szóhasználatában megfigyelhető volt egyfajta lekicsinylés a nőre nézve, például a közösségi médiába fektetett erőfeszítéseire, az életmód-utazási influenszerként elképzelt jövőjére az ő kicsi blogjaként hivatkozott.

De nem csak az a kérdés, hogy a rendőrök hibáztathatók-e azért, ha nem látták meg a két ember viszonyában a bántalmazó kapcsolatra utaló jeleket. Van egy ennél kézzelfoghatóbb és könnyebben számonkérhető követelmény is, aminek nem biztos, hogy megfeleltek: a saját intézkedési szabályzatuk. Utah államban a járőröknek nincs mérlegelési lehetősége: ha kapcsolati erőszakkal találkoznak, kötelező eljárást indítaniuk, és őrizetbe venniük a feltételezett agresszort. Márpedig ha mást nem is vettek észre, Laundrie-n láttak karcolásokat, és a pár mindkét tagja elismerte, hogy mindkét oldalról történt valamennyi fizikai erőszak. Ez alapján jogos kérdés, hogy szabályszerű volt-e az intézkedésük.

A pár mindenesetre folytatta az utazást, legalábbis nagyjából a következő két hétben, aztán Petitot holtan találták, Laundrie pedig később öngyilkos lett.

Amikor beigazolódott, hogy valóban Laundrie maradványait találták meg egy korábban vízzel borított területen Floridában, eldőlt: Gabby Petito ügyében nincs már lehetőség olyan igazságszolgáltatásra, amilyenre várt a világ, és a kérdések egy része szinte biztosan válasz nélkül marad. Ugyanakkor ha a feltételezett gyilkos, az emberöléssel hivatalosan amúgy meg nem gyanúsított Laundrie halott is, vannak még, akiknek elszámolnivalójuk van. Öt pontban összefoglaltuk, milyen nyitott kérdések maradtak. (Az öt nyitott kérdés egyike épp az intézkedő rendőrök felelősségével volt kapcsolatos, tehát a mostani jelentéssel erre végülis most választ kaptunk.)

De miért pont Gabby Petito esete robbant ekkorát, és miért férkőzik be a furgonos lány – Instán mosolygós, rendőri videón sírós – arca annyi ember gondolataiba? Erről írtunk bővebben ebben a cikkünkben. Az esetről szóló többi anyagunkat pedig itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!