Újabb független hírportál szűnik meg a kínai fennhatóság alatt álló Hongkongban

2022. január 3. – 00:15

Újabb független hírportál szűnik meg a kínai fennhatóság alatt álló Hongkongban
Fotó: Citizen News

Másolás

Vágólapra másolva

Január 4-i hatállyal megszűnik a Citizen News nevű független hongkongi hírportál. A Citizen News ezt azzal indokolta, hogy egyre rosszabbak a körülmények a sajtó működésére a kínai fennhatóság alatt álló Hongkongban, írja az MTI.

„Sajnálatos módon a gyors társadalmi változások és a sajtó működésére nézve rosszabbodó körülmények nem teszik lehetővé, hogy félelemtől mentesen megvalósíthassuk céljainkat” – olvasható a hírportál Twitteren megjelent közleményében. „Ebben a válságban mindenekelőtt a fedélzeten lévők biztonságát kell szavatolnunk” – írta munkatársaira utalva a 2017-ben alapított Citizen News, amely több mint 800 ezer követővel az egyik legolvasottabb helyi hírforrás az interneten.

A hírportál főleg adományokból tartja fenn magát. Facebook-oldala szerint nincs semmilyen pártkötődése, célkitűzései között pedig Hongkong alapvető értékeinek, így a szabadságnak, a nyitottságnak és a sokszínűségnek a védelmét hirdeti. Az utóbbi egy évben számos olyan újságíró csatlakozott a hírportálhoz, akik korábban olyan lapoknál dolgoztak, amelyek a kínai hatóságok ellenőrzése alá kerültek vagy feloszlatták őket. Tavaly a Stand News és az Apple Daily című, hongkongi ellenzéki körökben népszerű sajtóorgánum szűnt meg egy rendőrségi razzia után.

Carrie Lam hongkongi kormányzó csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint Hongkongban elnyomják „az ellenzék felé hajló sajtót”. Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát, így a sajtószabadság tiszteletben tartását ígérte a különleges közigazgatási területnek az anyaországhoz való 1997-es visszakerülését követő ötven évre. Demokrácia párti aktivisták és jogvédők ugyanakkor azt állítják, hogy ezek a szabadságjogok csorbát szenvedtek, különösen a Peking által 2020 júniusában kidolgozott és életbe léptetett, Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvény miatt.

A decemberi törvényhozási választásokon a pekingi vezetéssel szemben barátinak tartott politikai erők 90-ből 89 képviselői helyet szereztek meg rekordalacsony, 30,2 százalékos részvétel mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!