Bűnösnek találták az első, a nemzetbiztonsági törvény alapján vádolt embert Hongkongban

2021. július 27. – 11:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 24 éves Lee Tong 2020-ban a motorjával nekiment három rendőrnek, miközben egy olyan zászlót tartott, amin a kormányellenes tüntetések jelszava állt – ennyi kellett, hogy ő legyen az első ember, akit az új hongkongi nemzetbiztonsági törvények alapján elítélnek terrorizmusért és szakadár cselekményekért, írja az SCMP.

A 15 napon át tartó, esküdtszék nélkül zajló tárgyaláson az ügyészség azzal érvelt a vádlott bűnössége mellett, hogy Tong a zászlón szereplő jelmondattal („Szabadítsuk fel Hongkongot – napjaink forradalma”) fel akarta hívni magára a sajtó figyelmét, és másokat is törvényszegésre buzdított.

A nemzetbiztonsági törvényhez kapcsolódó ügyekben ítélkező bírói tanács tagjait Carrie Lam hongkongi kormányzó jelölte ki.

A pekingi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott, és tavaly júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetését, külföldi országokkal, vagy külső elemekkel történő összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

A 2019-es tüntetések óta Hongkongban folyamatosan tartóztatnak le aktivistákat, újságírókat. Az Apple Daily nevű független lap megszűnéséről itt olvasható a cikkünk.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!