Orosz-ukrán konfliktus: Putyin csütörtök este ismét telefonon egyeztet Bidennel

2021. december 30. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajna körüli folyamatos feszültség miatt Joe Biden amerikai elnök csütörtökön telefonon beszél Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa. A Kreml is megerősítette a tervezett telefonbeszélgetést, Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta, a megbeszélést késő estére tervezik – írja a dpa hírügynökség.

A Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, a beszélgetést Putyin kezdeményezte, és hozzátette, hogy Moszkva mindenképpen tárgyalásokkal akarja rendezni az orosz-amerikai viszonyt. A beszélgetés célja várhatóan a diplomáciai szintű konzultációk előkészítése lesz. A két elnök január 10-én, Genfben fog tárgyalni az ukrajnai konfliktusról és a Moszkva által követelt NATO-biztonsági garanciákról. Az oroszok azt akarják, hogy Ukrajna ne csatlakozzon a NATO-hoz, ám a nyugati hatalmak nem tágítanak azzal kapcsolatban, hogy Kijev szuverenitását tisztelni kell. Putyin azt is meg akarja ígértetni, hogy Ukrajna nem foglalja vissza a 2014-ben elvesztett területeit.

A mostani már második telefonbeszélgetés lesz a két vezető között decemberben. 7-én több mint két órán át tárgyaltak, a fő téma akkor is az Ukrajna körül kialakult konfliktus volt, de megvitatták a kétoldalú kapcsolatokat, a kiberbiztonságot és az iráni atomalku témáját is – írja az MTI.

Joe Biden és Vlagyimir Putyin – Fotó: MANDEL NGAN, MIKHAIL METZEL / AFP / SPUTNIK
Joe Biden és Vlagyimir Putyin – Fotó: MANDEL NGAN, MIKHAIL METZEL / AFP / SPUTNIK

A Fehér Ház csütörtökön azt közölte, hogy az amerikai kormány kapcsolatban áll az európai szövetségeseivel, hogy összehangolják az orosz katonai jelenlétre adott válaszlépéseket. Az Egyesült Államok hetek óta azzal vádolja Oroszországot, hogy az ukrán határ közelében tömeges csapatösszevonásokat hajtottak végre. A NATO attól tart, hogy Oroszország Ukrajna lerohanására készül. Oroszország ezt visszautasítja, és azzal vádolja Ukrajnát, hogy több hadtestet is a keleti-ukrajnai, oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött régió határához vezényeltek.

Az orosz–ukrán konfliktusról, és Ukrajna lehetséges orosz lerohanásáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!