Egyetlen amerikai katonát sem büntetnek meg az elhibázott afganisztáni dróntámadásért

2021. december 14. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen amerikai katonát sem vonnak felelősségre a 10 civil áldozatot követelő, elhibázott dróntámadásért, írja a CNN. A megtorló csapást augusztus 29-én hajtották végre Afganisztánban, három nappal azután, hogy az Iszlám Állam helyi szerve, a Horaszán Tartomány (ISIS-K) két öngyilkos merénylője felrobbantotta magát a kabuli repülőtérnél.

A légicsapás körülményei a kezdetektől fogva gyanúsak voltak. Az már a támadás másnapján kiderült, hogy a feltételezett merénylők mellett gyerekek is meghaltak egy második robbanásban, amit akkor még a célpont autójában lévő robbanószernek tulajdonítottak. A Pentagon azt követően kezdte el vizsgálni az ügyet, hogy szeptemberben több amerikai lap megírta, az elsődleges célpontok is ártatlan afgánok lehettek. Amit pedig eredetileg robbanószernek gondoltak, az minden bizonnyal egy propángázpalack volt.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn fogadta el a Pentagon belső vizsgálatának jelentését, amelyben a hadsereg szóvivője szerint senki ellen nem javasolták fegyelmi eljárás megindítását. A döntést azzal indokolták, hogy a támadás során senki nem követett el törvénysértést, hiszen minden résztvevő meg volt győződve arról, hogy valós veszélyt hárít el. Az csak utólag derült ki, hogy mindezt téves információk alapján tették, így az eset tragikus balesetnek, és nem gondatlanságnak minősül.

Tüntetés az afganisztáni dróntámadások ellen az amerikai Arlingtonban 2021. október 7-én – Fotó: Paul Morigi / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Tüntetés az afganisztáni dróntámadások ellen az amerikai Arlingtonban 2021. október 7-én – Fotó: Paul Morigi / Getty Images North America / Getty Images via AFP

A döntés önmagában nem jelenti azt, hogy ne lennének az ügynek következményei. Bár közvetlenül a támadás után a Pentagon még tagadta, hogy hibáztak volna, újabb részletek nyilvánosságra kerülése után elismerték a felelősségüket, és az említett belső vizsgálat megindítását kezdeményezték.

A vizsgálat eredményeit még novemberben ismertette Sami D. Said altábornagy, aki kiemelte, hogy a jelentés több javaslatot is tartalmaz arra, hogyan változtassák meg a légitámadások elrendelésének menetét. A hadsereg tisztjei szerint ezek a változtatások egy átfogó stratégia részei lesznek, aminek célja, hogy hatékonyabban előzzék meg a civil áldozatokat éles bevetéseknél.

A jelentés nyomán újra bekerült a hírekbe az amerikai hadsereg kaotikus kivonulása Afganisztánból. A 20 évig tartó háború utolsó heteiről itt, a tálib hatalomátvétel okairól pedig itt írtunk. Videós riportunkban Kabulban afgán nők mondták el, hogyan élik meg a mindennapokban a tálibok uralmát.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!