Gyerekek is meghalhattak az amerikaiak kabuli dróntámadásában

Legfontosabb

2021. augusztus 30. – 05:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A feltételezett merénylők elleni vasárnapi kabuli amerikai dróncsapás civilek halálát is okozhatta amellett, hogy megölte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi csoportjának két emberét, és felrobbantotta a gépkocsijukba rakott nagy mennyiségű robbanószert – közölte hétfő hajnalban az amerikai haderő.

A dróncsapásról először tálib tisztségviselők, meg nem nevezett más források és szemtanúk számoltak be, majd megerősítette azt az amerikai Középső Parancsnokság is – írja az MTI. Tálib tisztségviselők egy olyan rakétabecsapódásról is beszámoltak, amely a kabuli repülőtértől északnyugatra egy lakónegyedben történt, és egy gyerek halálát okozta. Később egy afgán tisztségviselő azt mondta, hogy három gyerek halt meg ott. Szemtanúk több ember haláláról, illetve megsebesüléséről számoltak be a szóban forgó lakónegyedből. Akkor ez egy külön rakétacsapásnak tűnt.

A pusztítás nyomai a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér közelében történt rakétabecsapódás helyszínén 2021. augusztus 29-én – Fotó:MTI/EPA
A pusztítás nyomai a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér közelében történt rakétabecsapódás helyszínén 2021. augusztus 29-én – Fotó:MTI/EPA

Bill Urban százados, a Középső Parancsnokság szóvivője hétfő hajnalban közölte: az amerikai tisztségviselők tudnak azokról a jelentésekről, amelyek szerint polgári áldozatai vannak egy rakétatámadásnak, és vizsgálják ezeket. A terv szerinti amerikai rakétacsapás megakadályozott egy támadást a kabuli repülőtér ellen, de „nagyon szomorú volna, ha ez ártatlan életeket is kioltott” – jelentette ki.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő az AP hírügynökség szerint arról számolt be, hogy az amerikai haderő egy olyan járművet vett célba a drónról, amely két épület között állt, és csomagtartójába éppen robbanószert raktak be emberek.

Az első robbanást a rakéta becsapódása okozta, a másodikat pedig valószínűleg a csomagtartó tartalma, és ennek hatására az egyik épület is megrongálódott, illetve civilek is áldozatul eshettek.


Szemtanúk szerint az épületet érő robbanás tüzet okozott benne. Több gyereket és nőt ki tudtak menteni, de néhány gyerek – számukat nem mondták – meghalt.

A CNN amerikai hírtévé később azt jelentette egy szemtanú közlésére hivatkozva, hogy egy család kilenc tagja halt meg a háznál, köztük hat gyerek.

Az Iszlám Állam afganisztáni szárnya, a Horaszán Tartomány nevű terrorszervezet vállalta magára a kabuli reptérnél csütörtökön elkövetett robbantást, amelyben 170 afgán, három brit állampolgár és 13 amerikai katonai vesztette életét. Az Egyesült Államok válaszcsapásként már augusztus 28-án végrehajtott egy dróntámadást az afganisztáni Nangarhar tartományban, amelyben megölték a terrorszervezet egyik olyan tagját, aki terrorakciók kiterveléséért volt felelős. A támadást egy, a közel-keleti térségből indított Reaper drónnal hajtották végre, amikor a férfi egy másik IS-taggal egy autóban ült. Mindketten meghaltak.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!