Nyakon ragadták Zemmourt első kampánygyűlésén

2021. december 7. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Rátámadt egy férfi Éric Zemmourra első kampánygyűlésén, és nyakon ragadta a szélsőjobboldali elnökjelöltet – írja a BBC. A támadó pár másodpercig szorongatta Zemmourt, mielőtt a biztonságiak közbeléptek volna. A vasárnapi esetről készült felvétel alapján úgy tűnt, Zemmournak nincsen komolyabb baja, ám később megállapították, hogy megsérült a csuklója, orvosai 9 nap pihenést írtak elő. Zemmour a támadás után még megtartotta mozgalomalapító beszédét, amelyről mi is beszámoltunk.

A francia elnökjelölt indító kampánygyűlése különösen balhésra sikeredett, az őt támogató sokezres tömeg egy része többször is újságírókra és békés ellentüntetőkre támadt. A francia BFMTV keddi információi szerint 62 embert vettek őrizetbe az incidensek miatt.

Éric Zemmour neve az utóbbi hónapokban lett világszinten ismert, ahogy radikálisnál radikálisabb kijelentéseivel vált botrányhős újságíróból a francia szélsőjobb új sztárjává. Migránsellenes kirohanásai és a francia történelemről alkotott vitatott nézetei már többször is bajba keverték (többek között elítélték gyűlöletbeszédért), ám ez nem állította meg előretörését. Sőt, egyesek szerint a leplezetlen őszintesége és a politikai korrektség teljes semmibevétele az, ami leginkább magyarázza a népszerűségét.

Zemmour hónapokig tartó lebegtetés után múlt héten jelentette be indulását a francia elnökválasztáson. Ezzel alaposan felkavarta az erőviszonyokat, hiszen az áprilisi francia elnökválasztást sokan az Emmanuel Macron elnök és Marine Le Pen közti 2017-es párharc visszavágójának könyvelték el. A ringbe azóta beszállt Valérie Pécresse is, aki szombaton lett hivatalosan a jobbközép Köztársaságiak (LR) jelöltje. Ő jelenleg negyedik helyen áll a közvélemény-kutatások szerint.

Zemmour indulása miatt főleg a szintén radikális jobboldali Le Pennek fájhat a feje, mivel hasonló szavazóréteget próbálnak megcélozni, és ez akár Le Pen második fordulós szereplését is megakadályozhatja. A francia szélsőjobb új alakjáról, akit az egyébként Le Pent is fogadó Orbán Viktor is meghívott Magyarországra pár hónapja, itt írtunk részletesebben.

Nem ez az első eset idén, hogy vezető francia politikust fizikailag megtámadnak: Emmanuel Macront alig pár hónapja pofozták meg egy nyilvános eseményen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!