A bevándorlókat gyalázó, rasszista kijelentései miatt kezdődött pere a francia Trumpként emlegetett Eric Zemmournak

2021. november 17. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Rasszista gyűlöletkeltésben való bűnrészesség vádjával kezdődött per szerdán Eric Zemmour jobboldali publicista, lehetséges francia elnökjelölt ellen a párizsi büntetőbíróságon, írja az MTI.

A vitát kiváltó megszólalásairól hazájában évtizedek óta ismert újságírónak nem először kell a bíróság előtt felelnie kijelentései miatt. Az ügyészség most egy 2020 szeptemberében a CNews hírtelevízióban elhangzott kijelentése miatt indított eljárást ellene.

Egy tévévitában a publicista azt mondta a kísérő nélkül érkező kiskorú illegális bevándorlókról, hogy „nincs helyük itt, tolvajok, gyilkosok, nőket erőszakolnak meg, ezek ők, vissza kell őket küldeni, és nem is szabadna engedni, hogy idejöjjenek”.

Eric Zemmour egy 2021. szeptember 23-i televíziós vitán – Fotó: Bertrand GuayAFP
Eric Zemmour egy 2021. szeptember 23-i televíziós vitán – Fotó: Bertrand GuayAFP

A per nyitó napján a publicista nem jelent meg a tárgyaláson, mert szerette volna elkerülni a médiafelhajtást. A publicistát támogató ifjúsági egyesület, a Génération Z (Z Nemzedék) mintegy húsz tagja a bíróság előtt a francia zászlót lengetve szurkolt Zemmournak.

A védelem szerint Eric Zemmour egyszerűen „más szavakkal” mondta el a hatóságok aggodalmát a kísérő nélkül érkező illegális bevándorlókról. A per eredetileg szeptember 8-án kezdődött volna, de a civil felperesek nagy száma miatt elhalasztották. Mintegy harminc szervezet, köztük ismert jogvédők és a kiskorúakkal foglalkozó állami szervek is feljelentést tettek Eric Zemmour ellen.

A 63 éves publicista állandó műsorát a CNews hírtelevízió szeptember közepén megszüntette, s a Le Figaro című jobboldali napilap sem teszi többé közzé a publikációit, Zemmour elnöki ambícióira hivatkozva. Bár hivatalosan még nem jelentette be jelöltségét, a felmérések szerint ha most tartanák az elnökválasztást, a bevándorlásról, az iszlámról és a nemzeti identitásról vallott radikális felfogásairól ismert Zemmour a második fordulóba is bejutna, maga mögé utasítva Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés jelöltjét.

Eric Zemmour októberben Orbán Viktor meghívására érkezett Budapestre, ahol részt vett a demográfiai csúcson. A „francia Trumpként” is emlegetett politikust ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!