Négy hónap letöltendő börtönre ítélték a Macront megpofozó férfit

2021. június 10. – 20:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság négy hónap letöltendő, tizennégy hónap felfüggesztett börtönre ítélte azt a férfit, aki kedden egy kordon mögül kinyúlva megpofozta Emmanuel Macron francia elnököt egy nyilvános eseményen, írja a BBC.

A 28 éves Damien Tarel azzal próbált érvelni, hogy hirtelen felindulásból csattant el a keze. A férfi azt állította, barátaival korábban fantáziált már arról, hogy tojással vagy tortával dobják meg az elnököt, de végül elvetették az ötletet, és ugyan valami figyelemre méltó dologra készült, de a pofont nem tervezte meg. „Mikor megláttam a barátságos, hazug arcát, undort éreztem, és erőszakos reakció tört ki belőlem” – mondta a bíróságnak.

Az ügyészek szerint azonban előre eltervezte a pofont, hivatalos személy elleni szándékos erőszak miatt kértek rá másfél év börtönt. Tarelt az ítéletben élete végéig eltiltották bármiféle közhivatal viselésétől, valamint öt évre a fegyverbirtoklástól, írja az MTI.

Az ügyben egy másik férfit is letartóztattak, aki videóra vette a pofont, nála illegálisan tartott fegyvereket találtak a házkutatáson.

Mint megírtuk, Tarelnél a házkutatás során a rendőrök fegyvereket és a Mein Kampf egy példányát is megtalálták. A fegyverek gyűjtői példányok voltak (egy kard, egy tőr, és egy régebbi puska), a férfi legálisan birtokolta őket, és nem tisztázott, hogy a puska például működőképes állapotba volt-e hozva.

Tarelről szerdán már kiderült egy forrás beszámolója alapján, hogy „egy kicsit elveszett, egy kicsit kocka, egy kicsit gamer”, emellett hogy egy harcművészet-rajongókból álló klubot vezet, amely például a hagyományőrző kardvívást is szívesen népszerűsítette. Nagyon érdekli a francia történelem, ezen belül a középkor, valamint szélsőjobboldali és monarchista történelmi alakok. Ugyanakkor egy ismerőse szerint a pofon egyáltalán nem illett a karakteréhez, mert Tarel eddig apolitikusnak tűnt.

Beszámolók szerint az ütés közben Tarel azt kiáltotta, „Montjoie et Saint-Denis! À bas la macronie!”, amelynek második fele („le a macronizmussal”) elég egyértelmű, első fele azonban ugyanúgy lehet egy valós középkori csatakiáltás felelevenítése, mint Jean Reno karakterének imitálása a Jöttünk, láttunk, visszamennénk című 1993-as francia vígjátékból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!