Mein Kampfot tartott otthon, és a Jöttünk, láttunk, visszamennénkből idézett Macron felpofozója

2021. június 10. – 11:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán megírtuk a Telexen is, hogy jó eséllyel szélsőjobboldali nézeteket vall az a férfi, aki Emmanuel Macron francia elnököt pofon vágta a kordon mögül kinyúlva egy keddi nyilvános eseményen. A BBC most konkrétabb bizonyítékokról számolt be ezen a téren, azt írják, a 28 éves Damien Tarelnél tartott házkutatás során a rendőrök fegyvereket és a Mein Kampf egy példányát is megtalálták.

A fegyverek gyűjtői példányok voltak (egy kard, egy tőr, és egy régebbi puska), a férfi legálisan birtokolta őket, és nem tisztázott, hogy a puska például működőképes állapotba volt-e hozva.

Az ügyben két férfit tartóztattak le, a pofozkodón felül egy érdeklődését tekintve hasonló ismerősét. Tarelről szerdán már kiderült egy forrás beszámolója alapján, hogy „egy kicsit elveszett, egy kicsit kocka, egy kicsit gamer”, emellett hogy egy harcművészet-rajongókból álló klubot vezet, amely például a hagyományőrző kardvívást is szívesen népszerűsítette. Nagyon érdekli a francia történelem, ezen belül a középkor, valamint szélsőjobboldali és monarchista történelmi alakok. Ugyanakkor egy ismerőse szerint a pofon egyáltalán nem illett a karakteréhez, mert Tarel eddig apolitikusnak tűnt.

További vicces részlete az esetnek, hogy beszámolók szerint az ütés közben a gyanúsított azt kiáltotta, „Montjoie et Saint-Denis! À bas la macronie!”, amelynek második fele („le a macronizmussal”) elég egyértelmű, első fele azonban ugyanúgy lehet egy valós középkori csatakiáltás felelevenítése, mint Jean Reno karakterének imitálása a Jöttünk, láttunk, visszamennénk című 1993-as francia vígjátékból. Erre a filmre – amelyben csetlő-botló középkori lovagok véletlenül előre utaznak az időben – a magyarok közül is sokan őrizhetnek kellemes emlékeket, hiszen a 90-es években kb. havonta leadta valamelyik kereskedelmi tévécsatorna.

Jean Reno a Jöttünk, láttunk, visszamennénk (Les Visiteurs) egyik jelenetében. Forrás: Getty
Jean Reno a Jöttünk, láttunk, visszamennénk (Les Visiteurs) egyik jelenetében. Forrás: Getty

Az elnöki pofon egyébként így nézett ki:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!