Éric Zemmour elindul a franciaországi elnökválasztáson

2021. november 30. – 15:06

Másolás

Vágólapra másolva

Elindul a 2022-es francia elnökválasztásokon Éric Zemmour publicista – írja a Le Monde.

Bár az elmúlt hónapokban nem tett hivatalos nyilatkozatot róla, Zemmourról mindenki úgy vélte, hogy el fog indulni a választásokon. Az újságíró-publicista már egy ideje elnökjelölti kampányolásra hajazó tevékenységekbe fogott. A francia médiatanács – amely figyelemmel kíséri a francia televízió politikai kiegyensúlyozottságát – megállapította, hogy Zemmour inkább politikus, mint újságíró, ezért a tévéműsorát is be kellett fejeznie nemrég.

Októberben ráadásul megelőzte Marine Le Pent, a szélsőjobboldal vezetőjét a közvélemény-kutatásokon. Zemmour ezzel felrúgta az eddig biztosnak vélt forgatókönyvet, hogy tavasszal az öt évvel ezelőtti választáshoz hasonlóan Macron és Le Pen mérkőzik majd meg egymással. Azóta Zemmour esélyei estek néhány százalékot, amiből Le Pen profitált, ezzel azonban még korántsem dőlt el a verseny.

A most 63 éves Zemmour egy átlagos középosztálybeli, algériai berber-zsidó gyökerű családba született – ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy nyíltan bevándorlásellenes megszólalásokkal borzolja a franciák kedélyeit. Most is folyik ellene gyűlöletkeltés vádjával eljárás, miután kijelentette, hogy az afrikai és a Közel-Keletről kísérő nélkül érkező menekült gyerekek gyilkosok, erőszakolók és tolvajok.

Zemmour az utóbbi időben többször járt külföldön, nemrég hazánkba is ellátogatott, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta. Eric Zemmourról és arról, hogyan forgatta fel teljesen a francia politikai harcmezőt ebben a cikkünkben írtunk.

A francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!