Kurz távozása után lemond Ausztria kancellárja, Alexander Schallenberg is

2021. december 2. – 18:05

Másolás

Vágólapra másolva

Lemond posztjáról Alexander Schallenberg osztrák kancellár, ezt a szóvivője jelentette be csütörtök délután, írja a Welt. Pár órával ezelőtt, csütörtök délelőtt párttársa és az őt megelőző kormányfő, Sebastian Kurz jelentette be, hogy kivonul Ausztria politikai életéből, és lemond az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetéséről.

„Biztos vagyok abban, hogy mindkét hivatalnak – a kormányfői posztnak és az elnökségnek Ausztria legerősebb pártjának élén – gyorsan egy kézben kell egyesülnie”

– mondta Schallenberg csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. Állítása szerint sohasem volt célja, hogy az ÖVP-t vezesse, és ha kiderül, ki követi Kurzot a pártelnöki poszton, azonnal átadná neki a kormányfői hivatalt is.

Az Osztrák Néppárt vezetését várhatóan Karl Nehammer belügyminiszter veszi át, a Die Presse pedig már délelőtt arról írt, hogy a kancellári székben is leválthatja Nehammer a posztot ideiglenesen átvevő Schallenberget. Múlt pénteken az ÖVP koalíciós partnere, a Zöldek által jelölt alkancellár, Werner Kogler arról beszélt, jó munkaviszonyban van Nehammerrel. A Kronen Zeitung szerint pedig a Néppártban hagyományosan nagyhatalmúnak számító tartományi vezetők körében is a belügyminiszter a favorit.

Strómanként állt be kormányfőnek

Alexander Schallenberg még október elején vette át a külügyminiszteri posztról a kormányfőséget, miután Sebastian Kurz lemondott a kancellári posztról. Az exkancellár ellen ugyanis súlyos vádak robbantak: hűtlen kezelés, megvesztegetés, kenőpénzeken keresztül befolyásszerzés, és manipulált közvélemény-kutatások miatt kezdett el nyomozni Kurz és köre ellen a Gazdasági- és Korrupciós Ügyészség (WKStA).

Alexander Schallenberg osztrák kancellár egy októberi sajtótájékoztatón – Fotó: Virginia Mayo / Pool / AFP
Alexander Schallenberg osztrák kancellár egy októberi sajtótájékoztatón – Fotó: Virginia Mayo / Pool / AFP

Eddig úgy tűnt, hogy Sebastian Kurz egyfajta „árnyékkancellárként” továbbra is meghatározó szerepben marad az osztrák politikában, hiszen a pártelnöki és a frakcióvezetői posztot megtartotta. A kancellári széket átvevő Alexander Schallenberg is azt mondta: folytatják a kormányprogramot, így ebben az értelemben „a Kurz-rendszer marad” Ausztriában. Csütörtök délelőtt viszont váratlanul Kurz bejelentette: minden tisztségéről lemond, és visszavonul a politikától. Állítása szerint idejét most nagyrészt családjával, és néhány nappal ezelőtt született gyermekével szeretné tölteni.

„Sem szent, sem bűnöző nem vagyok”

– mondta Kurz csütörtökön délelőtt, amikor hivatalosan is bejelentette visszalépését. Arról beszélt, hogy nagy lelkesedéssel végezte a munkáját az elmúlt tíz évben Ausztriáért államtitkárként, külügyminiszterként és kancellárként, és büszke arra, hogy javultak a gazdasági mutatók, a migráció pedig kontrollált keretek között zajlott.

Az elmúlt hetek, hónapok támadásai után azonban Kurz úgy érezte, vadásznak rá, ő maga pedig már nem érzi a politika örömét, és nem tud 100 százalékos teljesítményt nyújtani, ahogy eddig.

Ennek ellenére a politikus továbbra is azt állítja, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban, sőt: várja a napot, amikor bebizonyíthatja ártatlanságát.

Manipulált kutatások, törölt emailek

Már júniusban arról írtunk, hogy Kurz lába alatt igen forró lehet a talaj, tavasszal ugyanis hamis tanúzás miatt indult nyomozás ellene. Emojikkal teletűzdelt sms-ei alapján úgy tűnt, információkat hallgathatott el egy parlamenti meghallgatáson. Október 6-án aztán a WKStA nyomozói házkutatásra jelentek meg a bécsi kancellári hivatalban, a pénzügyminisztériumban és az Osztrák Néppárt székházában.

Sebastian Kurz a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján – Fotó: Lisi Niesner / Reuters
Sebastian Kurz a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján – Fotó: Lisi Niesner / Reuters

A gyanú szerint az ÖVP, illetve Sebastian Kurz és környezete 2016-ban manipulálta az Österreich című bulvárlapban megjelent közvéleménykutatási adatokat, és ezek megjelentetését a néppárti vezetésű pénzügyminisztérium közpénzből fedezte. Az ügyészség szerint a minisztérium ezzel több mint 1,3 millió eurónyi (kb. 470 millió forintnyi) közpénzt fordított pártcélokra.

Kurz ellen hűtlen kezelés és korrupciós bűncselekmények gyanújával folyik nyomozás, az ügyészség szerint ő mozgatta a szálakat.

Az ügyben kilenc másik embert is meggyanúsítottak, köztük egy volt minisztert, több kormányzati tisztségviselőt, az Österreich kiadóját és testvérét, egy közvélemény-kutatót és az Osztrák Néppárt vezető tanácsadóját. Egy házkutatáson lefoglalták az ügyben érintett közvélemény-kutató telefonját és számítógépét, amiről a hírek szerint minden adatot törölni akart. Kiderült az is, hogy a kancellári hivatal azt tervezte, minden egy évnél régebbi emailt és naptárbejegyzést törölnek Kurz munkatársainak emailfiókjaiból.

A Der Standard közben már arról ír, hogy az ügyészség vádjai nehezen lesznek bizonyíthatók Kurz ellen. Az Osztrák Néppárt ugyanis egy 17 oldalas elemzést készíttetett Peter Lewisch ügyvéddel és egyetemi professzorral, amely szerint a Kurz ellen megfogalmazott korrupciós vádak nagyrészt spekuláción alapulnak.

Mindenesetre az elmúlt hónapokban kirobbant vádak úgy tűnik, tényleg kettétörték Sebastian Kurz karrierjét: míg Alexander Schallenberg akár még vissza is térhet a külügyminiszteri posztra, a sokáig csodagyereknek tűnő Kurznak nem osztanak kormányzati pozíciót a közeljövőben Ausztriában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!