Razziát tartottak az osztrák kancellár hivatalában és pártja központjában

2021. október 6. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

Házkutatásokat tartottak szerdán a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi székházában és a kancellári hivatal épületében – közölte a párt egyik szóvivője. A nyomozók Sebastian Kurz kancellár közeli bizalmasainak adataira és dokumentumaira voltak kíváncsiak. Johannes Frischmann kancellári szóvivő, Gerald Fleischmann médiareferens és Stefan Steiner tanácsadó irodáit vizsgálták át – írja az APA osztrák hírügynökség.

A nyomozók szerda délelőtt több mint százoldalas házkutatási paranccsal érkeztek a Lichtenfelsgasséban található pártközponthoz, és a Ballhausplatzon lévő kancellári hivatalban is házkutatást tartottak. Sebastian Kurz kancellár és legközelebbi munkatársai kerültek a nyomozók célkeresztjébe. A gyanúsítottak listáján szerepelnek még a Mediengruppe Österreich GmBH nevű médiavállalkozás vezetői, Wolfgang és Helmuth Fellner, valamint Thomas Schmid, az osztrák állami vagyonkezelő társaság (ÖBAG) vezetője is – írja a Der Standard.

Az APA azt írja, hogy a házkutatások politikai tartalmú újsághirdetésekkel kapcsolatosak. A vádak súlyosak: sikkasztás, vesztegetés és korrupció. Az ügy középpontjában az Österreich című napilapban közzétett, a pénzügyminisztérium által finanszírozott felmérések állnak. A Gazdasági- és Korrupciós Ügyészség (WKStA) vádjai szerint az irreleváns felmérések és közvélemény-kutatások „kizárólag pártpolitikai indíttatásúak voltak”, és csak Sebastian Kurz és legközelebbi bizalmasai profitáltak belőlük.

Az APA információi szerint Kurz még a kancellársága előtti időkben kötött üzletet az Österreich szerkesztőjével, Wolfgang Fellnerrel. Kurz állítólag Thomas Schmidet, a pénzügyminisztérium akkori főtitkárát utasította a megállapodás megkötésére. Sajtóhírek szerint Kurz Sophie Karmasin volt család- és ifjúságügyi minisztert is rávette, hogy olyan felméréseket rendeljen meg, amelyek kizárólag pártpolitikai célokat szolgáltak.

Az elmúlt napokban a Néppárt a nyilvánosság előtt spekulált a házkutatásokról, és panaszkodtak az újságírók körében terjedő pletykákra. Az ÖVP nem sokkal a házkutatások után sajtóközleményt adott ki, amelyben minden vádat tagadtak. Sebastian Kurz jelenleg az EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón vesz részt Szlovéniában.

Frissítés 14:20: Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a Szabadságpárt (FPÖ) reagált a történésekre. Jan Krainer, az SPÖ frakcióvezetője és Christian Hafenecker, az FPÖ parlamenti képviselője Sebastian Kurz lemondását követelik – írja az MTI.

Az Österreich médiacsoport állásfoglalása szerint a WKStA vádjai félreértésen alapulnak, a cégcsoport a hozzá tartozó oe24 hírtelevízió online oldalán cáfolja azokat. Véleményük szerint a WKStA összekeveri az állami megbízásból végzett felméréseket az Österreich napilap közvélemény-kutatásaival. Visszautasítják a vádakat, és kijelentik, hogy soha nem kaptak pénzt a pénzügyminisztériumtól olyan politikai hirdetésre, amely közvélemény-kutatási adatok közzétételére irányult volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!