Egy sikertelen kísérletben „kis dánoknak” neveltek grönlandiakat, akik most jóvátételt kérnek

2021. november 23. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hat grönlandi őslakos, akiket 1951-ben egy sikertelen társadalmi kísérlet keretében gyermekként vittek Dániába, kártérítést követel a dán államtól, írja a BBC.

A most a 70-es éveikben járó inuitok annak a 22 gyermekből álló csoportnak a túlélői, akiket azért vittek el otthonukból, hogy „kis dánokként” neveljék őket. Amikor később visszatértek Grönlandra, árvaházba kerültek, és sokan nem látták többé a családjukat.

A hat túlélő egyenként valamivel több mint 12 millió forintnyi helyi valutát követel Dániától. A dán hatóságok eddig nem nyilatkoztak nyilvánosan az ügyben, viszont tavaly Mette Frederiksen dán miniszterelnök hivatalosan bocsánatot kért tőlük országa nevében.

Mi történt a gyerekekkel?

1951-ben Dánia úgy döntött, az országhoz tartozó Grönland modernizálásának egyik módja az lenne, ha új típusú grönlandiakat hoznának létre. Tanárokat és papokat kértek fel, hogy keressenek olyan gyerekeket, akiket átnevelhetnek, és „jobb életet” biztosíthatnak számukra a dán szárazföldön, majd visszatérve példaképként szolgálhatnak a grönlandi–dán kapcsolatokban.

Sok család vonakodott, de néhányan engedtek, és 1951 májusában egy hajó elindult 22 gyerekkel a fedélzetén Dániába. Egyikük, a ma már a 70-es éveiben járó Helene Thiesen elmondta, hogy édesanyja, aki apjuk halála után egyedül maradt három gyermekével, azt mondta neki, Dánia „olyan, mint a paradicsom, nem kell szomorkodni”.

Megérkezésükkor a gyerekeket megfosztották az inuit rokonokkal való kapcsolattartástól, nyelvi nehézségekkel küzdöttek, és nevelőszülőknél helyezték el őket. Helene Thiesen csak 1996-ban, 52 évesen tudta meg, miért vitték el, és soha nem építette újra a kapcsolatát az édesanyjával. Azt mondta, időnként beszélt néhány másik gyerekkel, ők is „veszteséget és önbizalomhiányt éreztek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!