Lengyelország azzal vádolja Belaruszt, hogy több száz menekültet szállítottak vissza a határához

2021. november 19. – 06:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 15:47: Lengyelország pénteken azzal vádolta meg Belaruszt, hogy több száz menekültet szállítottak vissza a lengyel-belarusz határhoz, és arra kényszerítették őket, hogy illegálisan próbáljanak meg átjutni a határon. Ez mindössze néhány órával azután történt, hogy a határon lévő menekülttáborokat kiürítették – írja a Reuters.

A belarusz hatóságok csütörtökön kiürítették a határ mentén létesült főbb menekülttáborokat, ahol összesen több ezer ember várakozott arra, hogy bejuthasson az Európai Unió területére. Ugyanakkor Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője azt nyilatkozta, hogy a belarusz hatóságok csütörtök este több száz menekültet arra kényszerítettek, hogy a sötétben próbáljanak meg átkelni a lengyel-belarusz határon.

„(A belaruszok) újabb menekülteket hoztak arra a helyre, ahol az átkelési kísérlet történt. Kezdetben 100-an voltak, de aztán a belaruszok még több embert hoztak teherautókkal, és 500-an lettek” – mondta Michalska, aki szerint a belaruszok lézerrel vakították el a lengyel határőröket, amikor a menekültek megpróbáltak átjutni a határon.

Korábban írtuk, hogy a belarusz hatóságok kiürítették a lengyel–belarusz határon lévő menekülttáborokat, az embereket pedig fűtött raktárakba szállították, közölte a belarusz állami média, amely szerint a helyszínen csak sátrak, hátrahagyott ruhák és tűzhelyek maradtak. A hírügynökségek képei is ezt támasztják alá:

A kiürített határ – Fotó: SEFA KARACAN / Anadolu Agency via AFP
A kiürített határ – Fotó: SEFA KARACAN / Anadolu Agency via AFP
És ahová átvitték őket – SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY VIA AFP
És ahová átvitték őket – SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Az egyelőre nem világos, hogy mi lesz a további sorsuk a bevándorlóknak, írta a Guardian. A lengyelek szerint néhány száz ember még mindig az egyik határátkelő közelében tartózkodik sátrakban.

Közben csütörtökön 431 iraki tért vissza hazájába, miután heteket töltött sátrakban a lengyel–belarusz határon. Korábban az irakiak bejelentették, hogy az iraki kormány több járatot tervez indítani azoknak, akik önként haza akarnak menni. A gépen aztán őrizetbe vettek tíz embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a bevándorlók – köztük a lengyel–belarusz határon tartózkodók – szállítását szervezték.

Csütörtökön Alekszandr Lukasenko belarusz elnök megegyezett Angela Merkel ügyvezető német kancellárral arról, hogy belarusz tisztségviselők tárgyaljanak az Európai Unióval a lengyel–belarusz határon kialakult migránsválság megoldásáról.

Korábban néhányszor megpróbáltak átjutni a lengyel–belarusz határszakaszon az ott rekedt menedékkérők. A keddi összecsapásokban többen is megsérültek lengyel részéről, a Gazetta.pl 12 rendőrről ír, többségük már elhagyhatta a kórházat. A Guardian 9 sérültet említ, köztük egy katonát és egy határőrt. Hasonló jelenetek játszódtak le korábban, amikor a menedékkérők köveket és üveget dobáltak a lengyel katonák és rendőrök felé, amire a lengyel rendvédelmi erők vízágyú és könnygáz bevetésével válaszoltak.

A lengyel–belarusz határon kialakult válsághelyzet okairól és hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Az elmúlt időszakban több ezer, többségében szíriai és iraki migráns gyűlt össze Belarusz és a vele szomszédos EU-tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határán, azt remélve, hogy valamilyen módon bejut az EU területére.

Alekszandr Lukasenko egyre nyíltabban használja fel a migrációt arra, hogy a rendszere elleni nyugati szankciók feloldására bírja az EU-t. Lukasenko az elmúlt hónapokban becslések szerint legalább 12 ezer embert engedett be főként Irak felől az országba turistaként, hogy aztán az EU schengeni határát jelentő lengyel és litván határszakaszra terelje őket. A lengyelek szerint mindez Oroszország támogatásával zajlott, az oroszok természetesen tagadják ezt. Eddig többen meghaltak már a válságban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!