Vízágyúval oszlatják a köveket dobálókat a lengyel–belarusz határon

2021. november 16. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel hadsereg vízágyút vetett be a belarusz–lengyel határon rekedt illegális bevándorlókkal szemben, miután azok köveket és üveget dobáltak feléjük, és megpróbálták áttörni a kerítést, írja a Gazeta.pl. A lengyelek szerint a belarusz hatóságok semmit sem csinálnak az ügyben, így nekik kell lépniük. A lengyel kormány azt állítja, „minden körülményre felkészültek”, köztük akár egy lehetséges támadásra is a bevándorlók részéről.

Alekszandr Lukasenko minderről azt mondta, el akarja kerülni, hogy a belarusz–lengyel határon kialakult válság konfrontációhoz vezessen. Az elnök egy kormányülésen beszélt arról, hogy „most az a legfontosabb, hogy megvédjük országunkat és népünket, és ne engedjük meg, hogy összecsapásokra kerüljön sor”, írja az MTI.

Azt is mondta, a hétfői telefonbeszélgetés után egy másodikra is készül Angela Merkel német kancellárral a témában. A belarusz állami média szerint a két politikus az első beszélgetésben megvitatta, hogyan lehetne megoldani a menekültválságot, és Merkel felvetette, hogyan lehetne humanitárius segítséget eljuttatni a lengyel–belarusz határon rekedteknek.

Lukasenko szerint bizonyíték van arra, hogy a lengyel határon fegyvereket próbálnak átadni a menekülteknek. „Számunkra most az a legfontosabb, hogy megvédjük országunkat és népünket, megakadályozzuk az összecsapásokat. Tudom, hogy már történtek kísérletek fegyverek szállítására a spontán migránstáborba. Még olyan provokációk is voltak, amelyek erőszakos konfliktushoz vezethetnek. Ezt semmilyen körülmények között nem szabad megengedni. Nem szabad hagyni, hogy ez az úgynevezett probléma heves konfrontációvá alakuljon” – mondta, anélkül, hogy megnevezte volna azokat, akik szerinte fegyverekkel akarják ellátni a bevándorlókat.

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes szerint a határon hibrid háború zajlik, de fegyveres konfliktus jelenleg „inkább nem várható”. Azt is mondta, „egy kiszámíthatatlan ellenféllel van dolgunk Lukasenko személyében, de nem úgy tűnik, hogy az eddigieknél többet merészelne”. Kaczynski abban bízik, hogy „háború azért nem lesz”.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Belarusz irányából. Idén a lengyel határőrség már több mint 33 ezer illegális határátlépést akadályozott meg a lengyel–belarusz határon. Az Európai Unió azzal vádolja Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt, hogy a menekültek határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati szankciókért akar visszavágni.

A lengyel–belarusz konfliktusról és Lukasenko taktikázásáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!