Lukasenko hajlandó tárgyalni az unióval a lengyel–belarusz határon kialakult menekültválság megoldásáról

2021. november 17. – 20:13

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök megegyezett Angela Merkel ügyvezető német kancellárral arról, hogy belarusz tisztségviselők tárgyaljanak az Európai Unióval a belarusz–lengyel határon kialakult migránsválság megoldásáról – közölte szerdán a belarusz elnöki hivatal.

Merkel két napon belül másodszor beszélt telefonon Lukasenkóval. A kancellár szóvivője szerint Merkel azt tartotta fontosnak, hogy az ENSZ és a Európai Bizottság segélyei eljuthassanak a határon rekedt migránsokhoz.

Brüsszel szerint Lukasenko szándékosan idézte elő a határ menti migránshelyzetet, és részben megtévesztő üzenetekkel irányított több ezer illegális bevándorlót a lengyel határhoz. Az unió egyébként nem ismeri el Lukasenkót Belarusz törvényes vezetőjének a tavalyi, vitatott tisztaságú választási győzelme után.

Merkelt most éppen emiatt is támadják, mert azzal, hogy szóba állt Lukasenkóval, gyakorlatilag elismerte elnökként. Ezt Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is felvetette, és kritizálta Emmanuel Macron francia elnököt is, amiért az Vlagyimir Putyinnal tárgyalt a lengyel–belarusz határon kialakult helyzetről. Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság párt elnöke úgy fogalmazott, hogy a határ menti migránshelyzet „nemzetközivé tétele” szükséges volt ugyan, „de nem úgy, hogy a fejünk fölött beszéljék meg”.

Lukasenko játszmáját egy korábbi cikkünkben foglaltuk össze: az elnök lényegében az ország hatóságainak közreműködésével juttat el közel-keleti menedékkérőket a lengyel és litván határra. A migráció miatt kialakult konfliktust pedig arra próbálja felhasználni, hogy az Európai Unió feloldja a Belarusz ellen hozott szankciókat.

A belarusz–lengyel határon a napokban is feszült volt a helyzet. Kedden a lengyel hadsereg vízágyúval oszlatta az illegális bevándorlásra készülőket, miután azok köveket és üvegeket dobáltak a katonák felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!