Ötödére vágná a fosszilis energiahordozók arányát a leglégszennyezőbb ország, de ez 2060-ig tart majd

2021. október 25. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai kormány tervei szerint 2060-ig 20 százalék alá csökkentenék a fosszilis energiahordozók használatát – írja a CNN. Bár több szénmentesítő megoldással is előálltak, egyelőre nem fogalmaztak meg új klímacélokat.

A döntés egy héttel a COP26 klímakonferencia előtt született, amin a világ vezetői megtárgyalják majd, hogy mit tudnak tenni még ebben az évtizedben, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat. Hszi Csin-ping kínai elnök a járvány kitörése óta nem hagyta el Kínát, így nem ő képviseli majd a leglégszennyezőbb országot a klímacsúcson.

Tavaly szeptemberben Hszi már megígérte, hogy Kína 2060-ra karbonsemleges lesz, a most tárgyalt lépések is ezt segítik majd elő. Azért is időszerűek, mert a járványból úgy lábaltak ki, hogy a kormány építtetett néhány új szénerőművet, és felgyorsított olyan beruházásokat, amelyek sok fosszilis üzemanyag elégetésével jártak. Október közepén a kormány felszólította a szénbányákat, hogy termeljenek, ahogy csak tudnak.

2020-ban a Kínában termelt energia 60 százaléka szénből származott.

Az új elképzelések szerint 2030-ra a nem fosszilis formából származó energia aránya eléri a 25 százalékot. 2030-tól 2060-ig 80 százalékra emelnék ezt az arányt. Korábban azt ígérték, hogy 2025-ig a felhasznált energia 25 százaléka megújuló energiaforrásokból származik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!