II. Erzsébet királynőt irritálják azok a politikusok, akik nem tesznek a klímaváltozás ellen, csak beszélnek róla

2021. október 15. – 19:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Október 31 és november 12 között rendezik Skóciában az ENSZ klímakonferenciáját, a COP26-ot, melynek célja, hogy a közösség országai megállapodjanak, miként kapcsolják turbófokozatba azokat az intézkedéseket, amelyek a párizsi klímacélok eléréséhez szükségesek.

A csúcstalálkozó előtt két héttel II. Erzsébet brit királynő a világ vezetőit bírálta az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések hiánya miatt – írja a Bloomberg. A 95 éves brit uralkodó azt mondta: „nagyon bosszantó, amikor csak beszélnek róla, de nem tesznek érte”. A megjegyzést Camilla cornwalli hercegnővel, Károly herceg feleségével és Elin Jones-szal, a walesi parlament elnökével folytatott magánbeszélgetés során tette, amelyet csütörtökön a látogatásáról készült élőben közvetítettek, a felvételről volt leolvasható, mit mondott az uralkodó.

Azt is hozzátette: „Elképesző, nem igaz? Már mindent hallottam a COP-ról, de még mindig nem tudom, ki jön el rá, fogalmam sincs.”

A királynőtől ritkán hallható, csípős megjegyzések ritka betekintést engednek Nagy-Britannia leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodójának gondoltaiba. II. Erzsébet a királyi család más magas rangú tagjaival együtt részt vesz a klímacsúcson, ám ez nem mondható el minden vezető politikusról.

A kínai elnök, Hszi Csin-ping például várhatóan kihagyja a hónap találkozót, miközben Kína szerepe megkerülhetetlen az éghajlatváltozás elleni harcban. A távolmaradási döntés eredményképpen az esemény körül pesszimista hangulat kezdett kialakulni, mivel a szervezők attól tartanak, hogy ez annak előjele, hogy Kína nem tűz ki új, radikálisabb klímacélokat.

II. Erzsébet előtt Vilmos herceg is hallatta a hangját környezetvédelem-ügyben: csütörtökön bírálta az űrturista milliárdosokat, amiért az éghajlatváltozás megoldása helyett inkább űrutazással vannak elfoglalva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!