Vilmos herceg szerint az űrturizmus helyett inkább a Föld megmentésére kellene koncentrálni

2021. október 14. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

Vilmos herceg kiszólt az űrturizmusra koncentráló milliárdosoknak, akiknek szerinte inkább a Föld megmentésére kellene több időt és pénzt fordítaniuk, írja a CNN.

II. Erzsébet brit királynő unokája, aki apja, Károly herceg után következik az utódlási sorban, a BBC-nek adott interjút részben annak apropóján, hogy a hétvégén adják át először az általa kezdeményezett Earthshot Prize-t. Ezt öt olyan díjazottnak ítélik majd oda minden évben, akik hozzájárultak a környezet megóvásához.

Vilmos az előre kiadott interjúrészletben arról beszélt, hogy van most egy űrverseny, többen is be akarják indítani az űrturizmust. Szerinte azonban a világ egyik legnagyobb elméinek arra kellene koncentrálniuk, hogy megpróbálják helyrehozni ezt a bolygót, nem pedig arra, hogy megpróbálják megtalálni a következőt, ahol élni lehet.

Vilmos herceg 2021. október 13-án egy brit iskolában – Fotó: Ian Vogler / Pool / AFP
Vilmos herceg 2021. október 13-án egy brit iskolában – Fotó: Ian Vogler / Pool / AFP

A CNN szerint Vilmos az űrturizmus környezeti hatásai miatt is aggodalmát fejezte ki, szerinte fontos kérdések merülnek fel ezen a téren is. Korábban arról beszélt, szeretné, ha mindenki gyerekei is élvezni tudnák a szabadban a természetet. Szerinte katasztrófa lenne, ha a fia, György herceg is ugyanarról beszélne a klímaváltozás esetében harminc év múlva, mint most ő, mert addigra már túl késő lesz.

Vilmos herceg egy nappal azután beszélt az űrturizmusról, hogy a 90 éves William Shatner, a Star Trek-sorozat Kirk kapitánya lett a legidősebb ember, aki valaha az űrbe repült. Szerdán összesen négyen utaztak az űrbe, a Blue Origin kapszulája durván 105 kilométeres magasságba emelkedett, majd néhány perc után visszatért. Az Amazon-vezér Jeff Bezos cége, a Blue Origin először július 20-án utaztatott embereket a New Shepard rakétáján az űrbe. Az első alkalommal maga Bezos, a világ leggazdagabb embere is kihasználta a lehetőséget. Kilenc nappal korábban Richard Branson milliárdos a Virgin Galactic rakétahajtású repülőjén repült körülbelül 86 km-es magasságba, ahol társaival együtt megtapasztalhatták a súlytalanságot, hogy aztán rövid időn belül visszatérjenek a földre.

Vilmos nyilatkozatát az űrturizmusról többen bírálták, az űrkutatással foglalkozó Maggie Aderin-Pocock brit tudós azt mondta, egyetért azzal, hogy az emberiség milyen károkat okozott a bolygónak. Azonban szerinte nem lehet egyetlen fókusz, ő novemberben a COP26-on, vagyis a 2021-es ENSZ Éghajlatváltozási Konferencián is arról fog beszélni, hogyan segíthet az űrkutatás a klímaváltozás ellen is.

A konferencia keretében is próbálják majd meggyőzni a résztvevők a világ országait, hogy tegyenek többet a kibocsátáscélok eléréséhez, és a gazdagabb országok fordítsanak több pénzt a szegényebb országok megsegítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!