Kirk kapitány a valóságban is eljutott a csillagok közé, William Shatner lett a legidősebb ember, aki valaha az űrbe repült

2021. október 13. – 17:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn még az előre jelzett erős szél miatt egy nappal el kellett halasztani William Shatnernek, a Star Trek-sorozat Kirk kapitányának eredetileg keddre tervezett űrkirándulását, ám szerdán már semmi sem állt a küldetés útjába, így a 90 éves színész lett a legidősebb ember, aki valaha az űrbe repült. A kilövés ezúttal sem volt teljesen zökkenőmentes, többször is le kellett állítani a visszaszámlálást, de végül megfelelőek voltak a körülmények – írja a New York Times.

Szerdán összesen négyen utaztak az űrbe, a kapszula durván 105 kilométeres magasságba emelkedett. Shatner a kapszulát Audrey Powersszel, a Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnökével, Chris Boshuizennel, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnökével és Glen de Vries vállalkozóval osztotta meg. Ahogy az első utazásnál, úgy ezúttal is csak pár percet lebeghettek az űrben az utasok, aztán vissza is tért a kapszula.

Komplikációk nem léptek fel, a helyszínre érkező technikai személyzetnek pedig mind a négy űrugró jelezte, hogy rendben vannak, úgyhogy a Blue Origin második legénységgel végrehajtott űrutazása is sikeres volt.

Shatner, aki ezzel a legidősebb ember lett, aki valaha az űrbe repült, a kapszula ereszkedése közben azt mondta, hogy ez egészen más volt, mint amire a leírások alapján számított. A kapszulából kilépve hozzátette, hogy leírhatatlan volt az élmény, Jeff Bezosnak pedig arról beszélt, hogy hihetetlen érzelmeket élt át, sosem akarja elfelejteni ezt. Látszott is rajta, hogy még az élmény hatása alatt áll, nehezen találta a szavakat. A Star Trek Kirk kapitánya egy üzenetet is időzített az űrutazásának idejére, Twitteren egy filozofikus poszttal emlékezett meg a nagy eseményről. A Blue Origin ezt az űrugrást is élőben közvetítette, itt lehet visszanézni.

William Shatner és Jeff Bezos beszélgetnek az űrugrás után. Fotó: Blue Origin / YouTube
William Shatner és Jeff Bezos beszélgetnek az űrugrás után. Fotó: Blue Origin / YouTube

Jeff Bezos cége, a Blue Origin először júliusban utaztatott embereket a New Shepard rakétáján az űrbe. Az első alkalommal maga Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere használta ki a lehetőséget, mellette pedig az öccse, Mark Bezos, az eredeti űrverseny egyik úttörője, a Mercury 13 program legígéretesebb női asztronauta-jelöltje, a 82 éves Wally Funk, illetve egy 18 éves holland diák, Oliver Daemen kísérte el – utóbbi egy titokzatos licitáló helyére ugrott be, aki bár 28 millió dollárt (8,5 milliárd forintot) fizetett az űrugrás lehetőségéért, végül a sűrű programja miatt nem ért rá. A Bezos-fivérek melletti két másik utassal a Blue Origin egyből két rekordot is döntött,

  • Daemen lett a legfiatalabb ember aki valaha az űrbe jutott,
  • Wally Funk pedig a 82 évével a legidősebb űrig jutó személy rekordját döntötte meg.

A szerdai űrutazás előtt Funk és Mark Bezos is megszólaltak, előbbi azt mondta a rakéta utasainak, hogy reméli, hozzá hasonlóan nekik is ez lesz életük legfantasztikusabb élménye, Bezos pedig viccesen csak annyit mondott az utasoknak, hogy szerencsés flótások, amin Shatnerék jót nevettek. Természetesen Jeff Bezos is ott volt a texasi Van Hornban, és egészen addig ott is volt a rakéta legénysége mellett, míg el nem foglalták a helyüket a kapszulában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!