Angela Merkel szerint az EB-nek meg kéne várnia a bírósági döntést, mielőtt forrásokat von meg Magyarországtól

2021. október 16. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Bizottságnak (EB) először tárgyalnia kéne Magyarországgal és Lengyelországgal, mielőtt a jogállamiság miatt forrásokat vonna meg a két országtól – írja a Politico. A két tagállam tavaly csak hosszú tárgyalások után volt hajlandó elfogadni az unió következő hét évre szóló költségvetési tervét, és az egyik feltételük az volt, hogy bíróság elé vihetik a szintén elfogadott jogállamisági mechanizmust – ami márciusban meg is történt.

Az Európai Unió Bírósága gyorsított eljárással tárgyalja az ügyet, de még így is 4-6 hónapba telhet, mire ítélet születik. Míg ez nem történik meg, addig az EB egyelőre nem alkalmazza a mechanizmust, ami arról szól, hogy ha a bizottság úgy látja, hogy egy tagállamban meggyengült a jogállamiság, akkor befagyaszthatja az országnak járó kifizetéseket. A Politico szerint több EP-képviselő is amellett érvel, hogy nem kell megvárni az EUB döntését, el kell indítani az eljárást Magyarország és Lengyelország ellen.

Az Európai Parlament (EP) egyik bizottsága a napokban tárgyalt arról, hogy akár jogi eszközökkel is, de rávegyék az EB-t, hogy elindítsa az eljárást. Merkel szerint valóban tárgyalni kell a kérdésről, de nem támogatta a képviselőket.

„Azt gondolom, hogy itt az ideje, hogy komolyan elbeszélgessünk a lengyel kormánnyal arról, hogy hogyan ugorjuk meg ezt az akadályt. Nagy problémák állnak előttünk, de azt tanácsolom, hogy párbeszéddel próbáljuk meg megoldani ezeket, hogy kompromisszumot találjunk”

– mondta a német kancellár a belga miniszterelnökkel Alexander De Crooval való találkozója után.

Angela Merkel és Alexander De Croo belga miniszterelnök közös sajtótájékoztatójukon Brüsszelben – Fotó: John Thys / AFP
Angela Merkel és Alexander De Croo belga miniszterelnök közös sajtótájékoztatójukon Brüsszelben – Fotó: John Thys / AFP

Nem gondolja, hogy a politikai nézeteltéréseket a bíróságon, jogi lépésekkel lehet csak feloldani, ezért is aggasztja az elmúlt időszakban a bíróságokon megoldott ügyen nagy száma.

Ilyen volt például az, hogy a lengyel alkotmánybíróság úgy határozott, hogy az uniós alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal, és az uniós tagságból nem következik az, hogy az Európai Unió Bíróságának döntései kötelező érvényűek a tagállamokra nézve. Arról, hogy miért is nem kedvez a lengyel kormánynak a Brüsszel-ellenes hangnem, ebben a cikkben írtunk bővebben.

„Szerintem most megvárhatjuk az Európai Unió Bíróságának döntését”

– mondta Merkel, utalva arra, hogy szerinte még nem kéne elindítani a jogállamisági mechanizmust Magyarország és Lengyelország ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!