Közpénz, Dániel pátriárka áldásával – az ortodox egyház és politikusok korrupciós botránya rázta meg Romániát

2021. október 14. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

A román ortodox egyház korrupt gyakorlatairól tett közzé a videót a Recorder román oknyomozó portál, néhány nappal azután, hogy a Nemzet Megváltásának Katedrálisa körüli gyanús pénzügyekről közöltek anyagot.

A Transindex erdélyi magyar hírportál beszámolója szerint az oknyomozó portál egy munkatársa hamis identitással kereste meg a román ortodox egyház több tisztségviselőjét, azt állítva magáról, hogy EU-s alapok lehívásával kapcsolatban tud tanácsokat adni. Ígéretet kapott az egyház fontos szereplőitől, hogy segítenek neki megnyerni közbeszerzéseket, és elmondták azt is, mindez Daniel pátriárka áldásával történik.

A videóban megszólaló Aurel Mihai, a Dániel pátriárka közvetlen környezetébe tartozó magas rangú tisztségviselő azt mondja: „A mi rendszerünkbe nehéz bekerülni, de ha bejutsz, akkor nem kell többet aggódnod.”

Az anyag azt járja körbe, ahogyan az egyház szereplői politikusokkal és vállalkozókkal karöltve jutnak közpénzekhez templomok és más egyházi épületek felújításához, hogy ebből aztán azokat a vállalkozókat hozzák helyzetbe, akiket akarnak, mindenféle transzparencia nélkül.

A bukaresti önkormányzatban is ott van az egyház egyik embere, akinek az a dolga, hogy városi támogatást szerezzen a helyi templomok számára. A nyomozásból kiderül, hogy az ortodox egyház a közbeszerzési törvényeket megkerülve a Lumina (Világosság) lapban hirdeti meg a munkálatokat, az újság viszont a standokon nem kapható, csak templomokban, így az egyházi elöljárók pontosan meg tudják mondani, melyik vállalkozó mikor milyen munkára jelentkezzen.

Sok más törvénytelenségre is fény derül: felülárazott munkálatok, törvénytelen pályázatok szegélyezik a rengeteg közpénz útját. És mindez a pátriárka engedélyével történik, akit az emberei csak úgy hívnak:

A Nagy Fehér.

A videó megnézhető itt:

A videóban látható két egyházi személy a tényfeltáró anyag nyilvánosságra kerülése után le is mondott tisztségéről, az egyház pedig vizsgálatot indított az ügyben.

Szerintük előfordulhat, hogy „rossz szándékú emberek által elkövetett félretájékoztatási kísérletről” van szó, sőt, az is megtörténhet, hogy az illetők egyházi alkalmazottak. Amennyiben rossz szándékuk beigazolódik, az egyházat kompromittáló embereket „szankcionálni” fogják és „eltávolítják”. „Semmiféle korrupciós cselekedetet nem szabad megtűrni egy intézményben, főleg nem az egyházban” – olvasható a bukaresti érsekség közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!