Az eddig hermetikusan lezárt Ausztrália novembertől nyit

2021. október 1. – 10:28

Az eddig hermetikusan lezárt Ausztrália novembertől nyit
Queensland: kevesebb turista, több madár Fotó: Patrick Hamilton / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig nagyjából csak akkor hagyhatta el egy mezei ausztrál a hazáját, ha nagyon közeli hozzátartozója haldoklott külföldön.

Ausztrália a jövő hónaptól óvatosan nyit, ha a lakosság 80 százaléka már be lesz oltva, akkor az állam elkezdi feloldani a nemzetközi utazási tilalmat. Ausztrália 2020 márciusa óta rendkívül szigorú határszabályokat vezetett be, amelyre ugyan nagyon büszkék voltak a politikusok, de azért nagyon sok kritikát is kapott az intézkedés.

Büszkeség vagy rémálom?

Az ausztrál politikusok az alacsony Covid-számokra mutogattak, de mint a BBC cikkének megrázó videójában is látható, egyeseknek Észak-Koreát juttatta eszébe az ausztrál bürokratikus rémálom. A videóban megszólaló amerikai házaspár be volt oltva, állandóan produkálta a kérelmeihez a negatív teszteket, de Queensland állam bürokratikus szabályai miatt így sem látogathatták meg a férj Ausztráliában haldokló édesapját.

Tény, hogy a világ egyik legritkábban lakott állama sokkal szigorúbb szabályokat vezetett be, mint a fegyelmezett és megfelelő informatikai megoldásokat (kontaktkövetést) alkalmazó Tajvan, Szingapúr vagy Hongkong, amelyek hasonló eredményeket sokkal emberségesebb szabályokkal értek el.

Visszaadni az emberek életét

Ausztrália mindenesetre le volt zárva, és az ausztrál lakosság nagy része is a szigetországban ragadt. Bizonyos, nagyon fontosnak indokolt üzleti utak jelentettek kivételt (illetve az ausztrál sportolók is részt vettek az olimpián), illetve ha egy ausztrál állampolgárnak külföldön végstádiumban haldoklott a közeli hozzátartozója, őt meglátogathatta.

Most Ausztrália bejelentette, hogy novembertől újra megnyitja nemzetközi határait.

„Ideje visszaadni az ausztráloknak az életüket”

– mondta Scott Morrison miniszterelnök.

Az első lazítással Ausztrália még nem nyílna meg a külföldiek számára, de a kormány azt is közölte, hogy azon dolgozik, hogy visszafogadja a turistákat is az ausztrál partokra. A karanténszabályok is enyhülnek, az eddig megkövetelt 14 napos szállodai karantént, az oltottaknak 7 napos házi karantén válthatja fel. A cikk szerint ugyanakkor Queensland (Brisbane és környéke) azért most is azzal fenyegetőzik, hogy a saját tartományi szabályaival addig zárva tartja a határait, amíg az oltási arány még magasabb nem lesz.

Elfogyott a türelem

Ausztrália valóban nagyon ügyesen megúszta a Covidot, különösen a járvány kirobbanásakor volt ez az izolációs módszer nagyon hatékony, de azt nem mindenki érezte úgy, hogy a másfél év elszigeteltség indokolt volt. Idén szeptemberben, amikor az ország legnagyobb városait, Sydney-t, Melbournet, Canberrát teljes vesztegzár alá helyezték, erőszakos tüntetések is kirobbantak.

Ausztrália valóban ellentmondásos hely. Bár szellemileg és társadalmilag az egyik legnyitottabb ország a világon, híresen elzárkózó, saját élővilágának védelmében az állatok és az élelmiszerek bejuttatására is kínosan ügyel (ez eléggé indokoltnak tűnik), bevándorlási szabályai pedig nagyon embertelenek.

Hasonló ellentmondás, hogy bár az ország amúgy klímatudatos, és az ilyen kimutatásokban rendre a világ legélhetőbb helyei között bukkan fel, de az visszatérő kritika, hogy a világ többi része kevésbé empatikus, talán meglepő, de igaz, egy főre vetítve például Ausztrália az egyik legnagyobb széntermelő és felhasználó a világon.

A nagyon népes Kína az összesített termelési számokban ugyan bőven megelőzi, de az olyan nagy „szenes” államok, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Lengyelország vagy Németország még a sokkal nagyobb népességük ellenére is kevesebb szénnel koszolják össze a világot, mint az ausztrálok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!