Elérte az óceánt a lávafolyam La Palmán, mérgező gázok szabadulhatnak fel

2021. szeptember 29. – 12:51

Elérte az óceánt a lávafolyam La Palmán, mérgező gázok szabadulhatnak fel
Fotó: Sunsets Sweden / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz nappal a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén található Cumbra Vieja tűzhányó kitörése után szerdára virradóra a lávafolyam elérte az óceánt. Ezzel egy fokkal még tovább bonyolódott az ottani helyzet, a 20-25 fokos sós tengervíz és a több mint 1000 fokos láva találkozása mérgező gázokat és egészségre káros részecskéket juttathat a levegőbe, így különösen veszélyes lehet – írja az Euronews.

A Kanári-szigetek kormánya már előre lezárta a láva és az óceán találkozási pontjának két tengeri mérföldes körzetét. A helyi tévé által közreadott felvételek alapján a láva rengeteg füst kíséretében ömlik jelenleg az Atlanti-óceánba. Azt egyébként előzetesen nem lehetett megmondani, hogy a kedden délután az óceántól 800 méterre lévő láva mikor fogja elérni a vizet, az elmúlt napokban ugyanis nagyon változó volt a sebessége, egy ponton pedig teljesen le is állt a folyása. A biztonság kedvéért a part közelében található Tazacorte lakóit már hétfőn arra kérték, hogy maradjanak otthon a potenciálisan felszabaduló mérgező gázok miatt.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi gáz került a levegőbe, és mennyire veszélyes ott a helyzet most, hogy a láva elérte az óceánt.

Ahogy arról a Telex is beszámolt, a Cumbra Vieja vulkán szeptember 19-én, közel ötven év után tört ki újra. Ahogy azt vendgécikkében Dr. Harangi Szabolcs, geológus-vulkanológus is kiemelte, a helyszínen nem a megaszökőár volt a valódi veszély, hanem a maga a láva, amely lakóházakat és utakat pusztíthat el, valamint a légkörbe kerülő vulkáni hamuanyag, amely légzési problémákat okoz a kitörés közelében és a felszínre kerülő gázok, elsősorban a kén-dioxid, illetve kis mennyiségben szén-dioxid, amik vulkáni szmogot okoznak a területen.

A vulkánkitörés miatt több ezer embert kellett evakuálni, a vulkáni hamu miatt a napokban La Palma repülőterét is lezárták. Arról is írtunk, hogy a lávatenger közepén egyetlen ház csodával határos módon megúszta a kanári-szigeteki vulkánkitörést. Arról, hogy mennyire veszélyesek a vulkánkitörések, mennyi embert érintenek és miért növekedik egyre jobban a vulkáni veszély, ugyancsak Dr. Harangi Szabolcs értekezett a Telexen, ezt a cikket itt olvashatják el. Az Euronews élőben is közvetíti a láva útját, ezt itt lehet nézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!