A vulkáni hamu miatt lezárták a repülőteret La Palmán

2021. szeptember 25. – 20:15

A vulkáni hamu miatt lezárták a repülőteret La Palmán
Vulkáni hamu La Palmán, 2021. szeptember 25-én. A szöveg: Fuss, Paco! – Fotó: Jon Nazca / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárták La Palma repülőterét a vulkáni hamu felhalmozódása miatt, egészen addig, amíg a munkások teljesen meg nem tudják tisztítani a kifutópályákat, közölte a repülőtér üzemeltetője. A többi kanári-szigeteki repülőtér továbbra is üzemel, bár vannak légitársaságok, amelyek felfüggesztették járataikat La Gomera, Tenerife Norte és Tenerife Sur irányában is.

A reptér lezárása miatt hosszú sorok alakultak ki La Palma fő kikötőjében, mivel az emberek, akiknek törölték a járatát, megpróbálták elérni a szigetről induló kompokat. A forgalom egyirányú: a pénteken evakuált lakosokat a hatóságok még nem engedik vissza otthonaikba a holmijukért.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén vasárnap kitört Cumbre Vieja tűzhányó több ezer tonna lávát okádott ki, házak százait pusztította el, emiatt közel 6000 embert kellett evakuálni. A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert a megelőző napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni.

A vulkánkitörés eddig nem követelt halálos áldozatokat vagy súlyos sérülteket, de a sziget gazdaságilag kulcsfontosságú banántermésének mintegy 15%-a veszélybe kerülhet, ami munkahelyek ezreit veszélyezteti, Tazacorte kikötőjében pedig a halászok egy hete nem dolgozhatnak, mivel a terület le van zárva.

A vulkánkitörés még hetekig eltarthat. A 83 ezer lakosú La Palmán legutóbb 1971-ben volt vulkánkitörés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!