Erősödik a vulkánkitörés La Palmán, újabb százakat evakuáltak

2021. szeptember 21. – 12:39

Erősödik a vulkánkitörés La Palmán, újabb százakat evakuáltak
A Cumbre Vieja – Fotó: Desiree Martin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább erősödik a Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén. Keddre virradóan megnyílt egy újabb kürtő a vulkanikus hegy oldalán, folytatódott a kisebb földrengések sorozata, már 106 hektárnyi területet borít láva, és már mintegy hatezer embert evakuáltak a veszélyeztetett területekről.

Mint arról beszámoltunk, hétvégén kitört a La Palma szigetén található Cumbre Vieja vulkán, ami miatt több ezer embert kellett kitelepíteni. A Kanári-szigetek nyugati részén lévő szigeten legutóbb közel ötven éve volt vulkáni működés. Akkor a sziget déli csücskében épült fel egy vulkáni kúp (Teneguía). Azóta többször volt földrengésraj, ami utalt arra, hogy időszakonként magma nyomul a sziget alá, de ezeket nem követte vulkánkitörés. Egy hete, szeptember 11-én egy újabb földrengésraj kezdődött, de ez más volt, mint a korábbiak. A földmozgások sekélyebb mélységből, 9-13 kilométer mélyen pattantak ki, és a földfelszín is emelkedni kezdett. Az elmúlt napokban számos aggódó kérdés érkezett: közeleg a médiában sok helyen felbukkanó, pusztító „megaszökőár”? A választ a kérdésre tudományos elemző cikkünkben találja.

A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert a megelőző napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni. A sok kisebb földrengés között hétfő este volt egy 3,8-es erősségű is.

A lávafolyam kedd hajnalra már 166 házat pusztított el, de még nem érte el a tengert, pedig már hétfő este számítottak erre. Ha ez megtörténik, akkor a megolvadt kőzetek hirtelen lehűlése miatt mérgező gázok kerülhetnek a levegőbe, és robbanások is bekövetkezhetnek. Szerencsére a természeti katasztrófának továbbra sincs áldozata. A vulkánkitörés még hetekig eltarthat. A 83 ezer lakosú La Palmán legutóbb 1971-ben volt vulkánkitörés.

Kövess minket Facebookon is!