Litvánia elkezdte a szögesdrótkerítés építését a belarusz határon

2021. szeptember 29. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

Litvániában megkezdődött a szögesdrótkerítés építése a belarusz határon, a kerítést az Epso-G állami vállalat építi, írja az MTI.

Már több szakaszon megtörtént a kerítésvonal kijelölése, megérkeztek a helyszínre a munkagépek. A dróthálós kerítés négy méter magas lesz, tetejére és három méteres magasságig szögesdrótot rögzítenek. A költségvetési forrásokból finanszírozott munkálatok költségei előreláthatólag 152 millió euróra rúgnak. Litvánia az EU-tól is várt pénzügyi támogatást a kerítésépítéshez, de az EU jelezte, hogy határkerítések építéséhez nem járul hozzá.

Litvánia és Belarusz közös határa mintegy 680 kilométer hosszú. Az építés mellett az illegális bevándorlás miatt döntött Litvánia, a litván belügyminisztérium szerint az év eleje óta kb. 4100-an érkeztek ezen a határszakaszon afrikai és ázsiai országokból: ötvenszer többen, mint tavaly.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a litván–belarusz határon érezhető migrációs nyomás miatt az Európai Unió augusztusban száz határvédőt, harminc járőrautót és két helikoptert adott Litvániának.

Lengyelország is rövidebb szakasznyi határ megépítése mellett döntött. A lengyelek, a litvánok, illetve más uniós tagországok is azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy az ő rezsimje szállít szándékosan migránsokat az uniós határokhoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt. Minszk a minap vízummentes rend bevezetéséről döntött több közel-keleti és afrikai országgal, és nemzetközivé alakítja át a lengyel és a litván határhoz közeli hrodnai repülőterét.

„Ha valaki azt hiszi, hogy lezárjuk a határainkat Lengyelország, Litvánia, Lettország és Ukrajna felé, és az Afganisztánból, Iránból, Irakból, Szíriából, Líbiából és Tunéziából menekülők táborává válunk, az nagyon téved. Senkit nem fogunk visszatartani, nem hozzánk jönnek, hanem a felvilágosult, nyitott és kellemes Európába”

– gúnyolódott korábban Alekszandr Lukasenko államfő.

Litvániával különösen éles Belarusz konfliktusa, mióta több belarusz ellenzéki Litvániába menekült, az EU pedig felvette a szankciós listájára azokat, akik feltehetően felelősek a 2020. augusztusi belarusz elnökválasztás utáni ellenzéki tüntetések elfojtásáért. Májusban pedig a belarusz hatóságok a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának eltérítése után Minszkben tartóztattak le egy belarusz újságírót, akit a kormány elleni tömegtüntetések szervezésével gyanúsítanak. Mint kiderült, a gépen utazott a belarusz KGB négy embere is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!