Rendkívüli helyzetet hirdettek a lett–belarusz határon

2021. augusztus 10. – 19:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli helyzetet vezetett be kedden a lett kormány a Belarusszal közös határon a migrációs nyomás miatt, írta a lett belügyminiszter a Twitteren.

A rendkívüli helyzet november 10-ig lesz érvényben, ebben az időben a határőrök felhatalmazást kapnak fizikai erő és különleges eszközök alkalmazására azért, hogy azzal tartsák fel és küldjék vissza az illegális határátlépőket.

A lett fegyveres erők főparancsnoka szerint gyors reagálású különleges csoportokat állítottak fel, amik segítenek a határsértők megállításában, továbbá 32 katonát, önkéntest és repülőgépeket kezelni tudó szakembereket is küldtek a határhoz. Lettországban az elmúlt öt napban 283 határsértőt tartóztattak fel, az év eleje óta összesen 343-at, írja az MTI.

A litván–belarusz határon is migrációs nyomás van, az Európai Unió pár napja száz határvédőt, harminc járőrautót és két helikoptert adott Litvániának.

Belarusz ugyanis azzal fenyegetőzik, hogy bevándorlókat küld tovább EU-s szomszédai felé.

„Ha valaki azt hiszi, hogy lezárjuk a határainkat Lengyelország, Litvánia, Lettország és Ukrajna felé, és az Afganisztánból, Iránból, Irakból, Szíriából, Líbiából és Tunéziából menekülők táborává válunk, az nagyon téved. Senkit nem fogunk visszatartani, nem hozzánk jönnek, hanem a felvilágosult, nyitott és kellemes Európába”

– gúnyolódott korábban Alekszandr Lukasenko államfő. Litvániával különösen éles Belarusz konfliktusa, mióta több belarusz ellenzéki Litvániába menekült, az EU pedig felvette a szankciós listájára azokat, akik feltehetően felelősek az augusztusi belarusz elnökválasztás utáni ellenzéki tüntetések elfojtásáért. Májusban pedig a belarusz hatóságok a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának eltérítése után Minszkben tartóztattak le egy belarusz újságírót, akit a kormány elleni tömegtüntetések szervezésével gyanúsítanak. Mint kiderült, a gépen utazott a belarusz KGB négy embere is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!